h

Quinty (het interview...)

2 december 2017

Quinty (het interview...)

Foto: SP Veenendaal

Eén van de leukere dingen aan het raadslidmaatschap is, dat je met enige regelmaat wordt benaderd door scholieren en studenten voor een interview in het kader van een schoolopdracht. Gisteren sprak ik bijvoorbeeld met Quinty. Zij studeert bestuurskunde/overheidsmanagement aan de Avans Hogeschool.

Het onderwerp van dit onderzoek was de koopzondag; Veenendaals favoriete soap. Aan de hand van interviews probeerde ze te achterhalen wat politieke partijen denken wat het probleem inhoudt in Veenendaal. En één van de geïnterviewden was ik...

We streken neer aan een tafeltje in de lounge van het gemeentehuis, en daar begon het interview.
"Het klinkt heel dom, maar voor de volledigheid moet ik het toch vragen," zei Quinty. "Kent u de huidige regeling rond de koopzondagen in Veenendaal?"
Ik glimlachte.
"Ik hoop het wel," antwoordde ik, "want ik heb hem zelf bedacht!"

Het was aangenaam om eens met iemand over het onderwerp te spreken buiten de setting van het raadsdebat. Om met iemand te praten die echt wilde weten hoe het zit, in plaats van je proberen te laten struikelen.

Ik kon uitgebreid vertellen waarom de door mij bedachte regeling de minst slechte is voor Veenendaal. Je geeft de winkeliers die wel open willen de gelegenheid om af en toe open te gaan. Maar doordat er een beperking opzit, overvraag je winkeliers en personeel niet - en zorg je dat zij ook nog voldoende vrije zondagen hebben. En de tegenstanders van de koopzondag, stoot je niet te hard tegen het hoofd: de zondagsrust wordt immers niet vaker verstoord dan dat zelfs de SGP toestaat.
Daarbij heb je door het evenement levendigheid; minder winkels hoeven open om de koopzondag toch succesvol te laten zijn. Want een koopzondag waarbij alleen de Kruidvat en de Hema open zijn, zonder dat er iets te beleven is, doet je centrum meer kwaad dan goed.
Bijkomend voordeel van de 'package-deal' is, zo bleek het afgelopen jaar, dat er een stimulans is om evenementen te organiseren. Veenendaal wordt er levendiger en aantrekkelijker van!

Het viel mij op hoe professioneel Quinty in haar interview stond. Op geen enkel moment liet zij haar eigen mening blijken. Ze was bezig met het inwinnen van informatie; niet met oordelen. Dat is knap, want ik ken zelfs journalisten die daar niet altijd in slagen.
Al met al kan ik terugkijken op een zeer prettig gesprek.

Heb jij ook een schoolopdracht waarvoor je een politicus moet interviewen? Ik werk er graag aan mee.
Stuur een mailtje naar spjanbreur@gmail.com en dan sta ik je graag te woord!

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier