h

Open brief aan Sybrand Buma

14 april 2018

Open brief aan Sybrand Buma

Foto: Baukje Hiemstra

Veenendaal, 14 april 2018

Geachte heer Van Haersma-Buma,

Deze brief schrijf ik niet omdat ik een hekel aan u heb. Integendeel; ik heb u juist bijzonder hoog staan. Sterker nog: juist OMDAT ik u hoog acht schrijf ik u deze brief.

Toen u Maxime Verhagen opvolgde als politiek leider van het CDA, was ik bijzonder onder de indruk van u. U toonde zich bewust van de fouten die het CDA had gemaakt. U toonde zich kwetsbaar en open. En dat sprak mij aan.
U had mijn vertrouwen in het CDA hersteld.

Een aantal maanden daarna trof ik u toevallig in Utrecht, waar ik aan het werk was. U was op weg ergens naar toe, maar ondanks het feit dat u haast had nam u de tijd om met mij te praten en toonde u interesse in mijn werk.
U bleek niet alleen een aangenaam politicus, maar ook een aangenaam mens.

Inmiddels zijn we een paar jaar verder. Het CDA heeft zich helaas niet zo ontwikkeld als ik gehoopt had bij uw aantreden. Was het CDA onder Verhagen nog een slippendrager van Wilders, nu lijkt uw partij Wilders niet eens meer nodig te hebben voor populistisch-nationalistische (symbool)politiek.
U begrijpt; ik heb niet zoveel met gedweep met het Koningshuis, de vlag en het volkslied. Maar dat verschil in smaak is te overbruggen, als de sociale agenda maar deugt. Want dat is, uiteindelijk, waar het allemaal om draait...

Foto: AJ Breur

Ik mag dan wel niet voor een confessionele partij te hebben gekozen; ik identificeer me wel - net als u - als Christen. Bij mijn installatie als gemeenteraadslid heb ik de eed "zo waarlijk helpe mij God Almachtig" afgelegd. En dat is precies de reden waarom ik mij nu tot u richt.

In Mattheus 25:40 wordt uitgelegd waar het allemaal om draait: "En de koning zal hun antwoorden: ik verzeker jullie: alles wat jullie gedaan hebben voor een van de onaanzienlijksten van mijn broeders of zusters, dat hebben jullie voor mij gedaan."
Je dient God dus niet door de rijken en machtigen te helpen, maar juist door er te zijn voor de mensen zonder aanzien. En dat is dus precies waar het fout gaat bij uw partij.

Ziet u; het CDA maakt deel uit van het kabinet Rutte 3 (ook wel Shell 1 genoemd). En dit kabinet heeft, onder het cynische motto "vertrouwen in de toekomst", plannen voor mensen met een arbeidsbeperking.
Slechte plannen.
Onchristelijke plannen.

Het kabinet, waar uw CDA, onder uw politieke leiderschap, deel van uitmaakt, wil dat mensen met een arbeidsbeperking onder het minimumloon gaan verdienen. Dat hun pensioen wordt afgepakt.
Dat kan u, als christen, toch niet laten gebeuren?

De Buma van een paar jaar geleden zou dit zeker niet laten gebeuren. De Buma van een paar jaar geleden zou het CDA terugbrengen op de christendemocratische koers die onder Verhagen uit het zich was geraakt.
En natuurlijk zullen daar ongetwijfeld vlag en volkslied in kunnen passen, maar waar het om gaat is de sociale agenda.
Die hoort krachtig te zijn.
Daar passen deze plannen niet in.

De vraag die aan u voorligt is: wie bent u? Bent u de Sybrand van Haersma-Buma die het CDA weer op de (sociale) christendemocratische koers zou brengen? Of bent u slechts een herhaling van Maxime Verhagen?
Ik vraag u, als christen: doe wat u kan om deze kabinetsplannen te stoppen. En als u dat niet kan; laat dan het CDA haar verantwoordelijkheid nemen - en stap uit dit kabinet.

Met vriendelijke groet,

Jan Breur
Fractievoorzitter SP Veenendaal

Meer over dit onderwerp:

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier