h

Leuze CLXVII

28 mei 2018

Leuze CLXVII

only dead fish follow the stream

Op onze reis door de VS zagen we hem staan. In Yosemite National Park; pal voor onze eigen auto geparkeerd. Een rijkbeschilderde auto - vermoedelijk van een stel surfers - met ondermeer de tekst “only dead fish follow the stream”. Alleen dode vissen gaan met de stroom mee.

Een mooie leuze om te delen. Want door tegen de stroom in te gaan, ontstaan er dingen. De gebroeders Wright hadden nooit een vliegtuig de lucht in gekregen als ze zich gewoon beperkten tot fietsenmaken, zoals er van hen verwacht werd. Nederland zou niet eens bestaan als Willem van Oranje gedwee de koning van Hispanje was blijven eren. En de plannen voor Star Wars zouden al in een vroeg stadium in de prullenbak zijn verdwenen als schrijver/regisseur George Lucas niet koppig tegen de stroom in vasthield aan zijn ruimte-epos.

Ook sociale vooruitgang danken we aan dwarsdenkers en -doeners. Vrije weekenden, een eind aan slavernij, recht op onderwijs, acceptatie van minderheden... ze zouden er niet zijn als mensen niet de bestaande status quo tegen het licht hadden gehouden.

Lilian Marijnissen deelde onlangs de eerste Gouden Roeispaan uit aan twee mensen die tegen de stroom in gingen. Onderzoeker Bernards en oncoloog Schellens ontdekten een nieuwe manier om een bepaalde vorm van kanker te bestrijden. Zij besloten hun ontdekking niet voor miljoenen op de markt te verkopen maar proberen het nu zelf verder te ontwikkelen. De grote farmaceuten vragen 100.000 euro per patiënt per jaar voor dit medicijn. Dankzij het werk van Bernards en Schellens komt het mogelijk bijna zeventig keer goedkoper beschikbaar.

De wereld verander je niet door te doen wat er van je verwacht wordt. De wereld verander je door eigenwijs te zijn. Alleen dode vissen gaan met de stroom mee.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier