h

Open huis

14 april 2019

Open huis

Foto: Yasin Makineli

Bij Moskee Ilhas

Dit weekend is het open huis bij Moskee Ilhas aan de Pollux. Rond de moskee zijn allerlei kraampjes met lekker eten, en in de moskee worden rondleidingen gegeven. De drukste dagen zijn zaterdag en zondag - maar dat geldt ook voor mijzelf. Dus ik kwam vrijdag al langs.

Ik werd hartelijk ontvangen door Yasin Makinelli. Yasin heeft sinds kort het stokje als fractievoorzitter van DENK overgenomen van Gökhan Çoban in de gemeenteraad.
Door zijn raadswerk heeft hij minder tijd om actief in de moskee te zijn, maar de open dagen doet hij nog altijd met veel plezier.

Hij trakteerde me op een kebab, en daarna kon de rondleiding beginnen. Ik kreeg de jongerenruimte, de keuken/lesruimte en de gebedsruimte te zien. Yasin vertelde mij honderduit over wat de moskee zoal doet: het is net zozeer een gemeenschapscentrum als een religieus gebouw.

Aan het eind van de rondleiding bleek dat de kunefe - een pangemaakt soort gebak - bijna klaar was. Ik moest dat proeven, zei Yasin, dus wachtte ik nog even. In de tussentijd sprak ik een jongen die bij snackbar TenT werkt - en aanwezig was toen deze werd overvallen. Hij heeft hierbij een steekwond opgelopen.
Wat een verschrikkelijk nare ervaring. Ik hoop dat de daders snel opgepakt en berecht zullen worden.

Toen was de kunefe klaar. Yasin en ik namen allebei een bordje en gingen zitten (zie foto). De Veense kunefe is vermaard in heel Nederland, dus de verwachtingen waren hooggespannen.
Terwijl we ons het (supermachtige) gebak lieten smaken, praatten we over de politiek. Tsja, als je twee politici bij elkaar zet...

Al met al heb ik een ontzettend leuke middag gehad. Yasin is een uitstekende gastheer.
En de kunefe...
...maakte de verwachtingen waar.


Foto: Enna van Duinen

  • Tilmann en Enna waren op een eerdere editie van het open huis aanwezig. Hun verhaal lees je HIER.
  • Meer weten over de Islam? 'Vijf zuilen' was het thema van de zomerspecial van 2016. De artikelen in die reeks vind je HIER.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier