h

Onderweg

18 mei 2022

Onderweg

Foto: Jan Breur

Het wonder van digitaal stemmen

Het was een warme, zomerse dag geweest. Niet dat ik daar veel van mee had gekregen, want ik had hem vrijwel alleen in de Statenzaal doorgebracht. Eenmaal buiten stond er een stevige, quasi-tropische wind. Ik beende naar de bushalte; mijn taak zat er nog niet op...

Natuurlijk, het was wederom een leerzame statenvergadering geweest. Bij het onderwerp 'Strategisch Bosbeheer' leerde ik bijvoorbeeld dat de PVV vindt dat je de natuur best haar gang mag laten gaan, zolang het maar geen dieren betreft. Juist ja.

Mijn grote onderwerp was als laatste aan de beurt: het Openbaar Vervoer. Andrea heeft zich jarenlang met dit thema beziggehouden; nu was het aan mij om haar erfenis te verdedigen. En met datzelfde Openbaar Vervoer moest ik thuis zien te komen. Hopelijk op tijd voor de stemmingen - al liet ik die illusie snel varen.

Het Openbaar Vervoer willen wij natuurlijk in publieke handen. Niet alleen als ideologisch hobby-dingetje omdat we nu eenmaal socialisten zijn. Nee, de provincie heeft grootse plannen met het Openbaar Vervoer: flexibel, een brede doelgroep bedienend, goed werkgeverschap - het is me nogal wat. Al die nobele doelen bereik je nu eenmaal het best als je het in eigen hand houdt. Daar had ik een motie voor ingediend.

Ik stapte uit de bus bij station Utrecht Vaartsche Rijn. Mijn trein zou om kwart voor tien vertrekken. En de stemmingen zijn om tien uur. Dan ben ik nog lang niet in Veenendaal - laat staan thuis.
Gelukkig zit er 4G op mijn Staten-device, en ben ik niet afhankelijk van WiFi in de trein - wat vaker niet dan wel beschikbaar is op dit traject. Dat werd dus onderweg stemmen...

...ondermeer ook over die andere motie die ik had ingediend. Tegen Flex-OV. Dat is een soort Openbaar Vervoer dat wat ons betreft geen Openbaar Vervoer mag heten. Je moet bellen voor de bus - alsof het een taxi is. Maar hij komt je niet thuis ophalen. Nee; je moet bij een (flex)bushalte een potje gaan staan wachten. En ruim van tevoren, want als je hem mist is je kans vervlogen. Moet je weer opnieuw bellen, en wachten tot er een flexbus beschikbaar is. Eigenlijk is het meer een hele slechte budget-taxi, met een onhandig belsysteem, die je ook nog eens niet eens van deur tot deur brengt.

Over mijn twee moties - en de rest van het geheel aan voorstellen dat die dag door de Staten heen is gegaan - moest gestemd worden. En ik moest dat dus in te trein doen.
Hoe doe je dat zonder hinder te ondervinden van anderen? En zonder dat anderen van jou hinder ondervinden?
Ik nam aan dat het het rustigst zou zijn in de Eerste Klas; als daar überhaupt al mensen zouden zitten. Dus geheel tegen mijn gewoonte in verschafte ik mij een upgrade.

Mijn aanname bleek juist. Er zaten slechts twee anderen in de Eerste Klas, en die stapten ook nog eens uit toen de trein om tien uur stopte op Driebergen-Zeist. Tien uur - precies het moment dat de stemvergadering begon. De griffier noemde de verschillende namen op.
"Jan Breur, Socialistische Partij, aanwezig," zei ik, toen mijn naam klonk in een verder lege Eerste-Klascoupé. Toen de aanwezigheid van alle Statenleden was geconstateerd, rolde de trein al binnen op Veenendaal West.

Op het station vlijde ik neder op een bankje. Hier legde ik een stemverklaring af, en bracht de stemmen namens de SP uit over alle Statenvoorstellen, amendementen en moties die eerder die dag waren ingediend. Daarna sloot ik TEAMS af, en liep naar huis. Ik keek nog even hoe Isabel in haar wiegje lag te slapen, en kroop toen zelf ook in bed.

Was ik die dag van Flex-OV afhankelijk zijn geweest, dan stond ik na de stemming nog steeds op de bus te wachten...


zie ook:

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier