h

Thema-avond zorg; 26 september

29 september 2016

Thema-avond zorg; 26 september

Foto: Cor van Londen

Op de dag dat er ruim 163.000 steunbetuigingen op de landelijke teller stonden, kwamen op uitnodiging van de SP Veenendaal twee belangrijke gastsprekers en twee ervaringsdeskundigen aan het woord op onze thema-avond over de zorg.

Dit waren: Tweede-Kamerleden Carla Dik-Faber (CU) en Renske Leijten (SP) als gastsprekers; als ervaringsdeskundigen waren aanwezig: Yolande de Meer en Esther Brouwer-Heida.

Foto: Cor van Londen

De grote zaal werd omgebouwd tot spreekzaal waar ruim 50 mensen in plaats konden nemen (reserve stoelen stonden klaar). Iedereen deed waar hij of zij het beste in was; Erik aan het koffie en thee zetten met hulp van Alja, Baukje was druk met alles verslepen (wat zij, gezien haar blessure, beter niet had moeten doen); hulp was er deze avond gelukkig voldoende.

Foto: Cor van Londen

Op het scherm werden inmiddels dia’s vertoond over het Nationaal Zorgfonds. De beamer met dia’s/fotocollage was prima (ik stond er wel vaak op hoor). Toen het geluid door onze technicus Sietse in orde werd bevonden, en de mensen van een kopje koffie/thee waren voorzien, startte het programma. Jan stelde de
gastsprekers voor en legde hen een stelling voor, die beantwoord werd,waarna de eerste spreekster het woord kreeg.
Mevr. Carla Dik-Faber ging rap van start over het huidige zorgstelsel,wat daar aan veranderd kon worden,het zelfde moest blijven en wat beter kon. Zijzelf is voorstander van de zorgverzekering van Jos de Blok.

Foto: Cor van Londen

Nadat dit gezegd was, kwam Renske Leijten aan het woord, die wat meer achtergrondinformatie gaf over de opzet van Het Nationaal Zorgfonds, en de gang van zaken tot nu toe.
De toekomstplannen werden ook een beetje ontvouwd, er moeten niet de zelfde fouten gemaakt worden als met de invoering van de huidige participatiewet naar de gemeentes toe. Denk aan de W.M.O., het PGB, de GGZ. De zorg zal er in bijvoorbeeld Amsterdam heel anders uit gaan zien dan in Maastricht; in Haarlem anders dan in Veenendaal. Er wordt al veel gesproken met de zorgverzekeraars om dit tot een goed einde te brengen.

Foto: Cor van Londen

Na luid applaus van de aanwezigen konden er vragen gesteld worden aan beiden, waarna de ervaringsdeskundigen hun verhaal konden doen; waar ze tegenaan liepen in de zorg. Het gaat vaak om de medicijnen of aanpassingen dieniet meer vergoed worden, terwijl de premies stijgen en er geen zorgtoeslagen uitgekeerd worden omdat er een te hoge uitkering ontvangen wordt. Of omdat er vroeger gespaard is voor later.

De ander is pas 24, heeft nog een leven voor zich, hoopt in de toekomst een gezinnetje te stichten, maar…. medicijnen hebben nou eenmaal bijwerkingen of er is nog niet bekend wat voor effect ze hebben op de vruchtbaarheid.
Zo hebben oud en jong op hun manier zorgen over de zorg!

Foto: Cor van Londen

De gastsprekers werden bedankt met een origineel cadeau: een wijnkist met een gezond sapje. Er werd nog even nagepraat. Bij het verlaten van de zaal werden er goody-bags aan de mensen uitgedeeld. Toen werd er nog opgeruimd, de zaal op orde gebracht voor de volgende dag. Zo ging een ieder weer zijn weg, om de volgende ochtend bij het nieuws te horen dat de premies veel hoger gaan stijgen dan met Prinsjesdag verteld werd; nl met wel 7 tot 10%!

Foto: Cor van Londen

Deze avond liep op rolletjes; een ieder wist wat hij/zij moest doen.
Ik vond het een gezellige avond.

De teller voor het Nationaal Zorgfonds staat inmiddels op 170.000 steunbetuigingen.

Foto: SP Veenendaal

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier