h

zaterdag 1 mei

3 mei 2021

zaterdag 1 mei

Foto: SP Veenendaal

Dag van de Arbeid

Na het lezen van een artikel in de krant (Gelderlander)... even nadenken, hoe verwoord ik dat netjes?
In Nederland is het geen uitbundige feestdag zoals bv. in Duitsland!
In grotere plaatsen zoals in Amsterdam, Utrecht, zal dit meer aandacht hebben dan in Veenendaal!

Waar staat deze dag voor?

Volgens onderzoek (nationale Vacaturebank/ism onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht).: over de ongelijkheid op de arbeidsmarkt
Was de Dag van de Arbeid vroeger een actiedag voor het instellen van een 8- urige werkdag, nu kijken we heel anders tegen de arbeidsmarkt aan!
Nu is er een arbeidsmarkt waar aan de ene kant een schreeuwend tekort is aan personeel (Zorg, onderwijs, politie) hardwerken voor in sommige gevallen nog niet eens het minimumloon, flex-banen waardoor in sommige gevallen soms 3 flex-banen nodig zijn, om  de huur/hypotheek te kunnen betalen! Lonen, waarbij in sommige gevallen werkenden te weinig inkomen hebben om een gezin van te kunnen onderhouden! Hoe is dit mogelijk in zo’n rijk land als Nederland?

Krapte op de arbeidsmarkt

Terwijl er veel werklozen zijn/er mensen uit het buitenland gehaald moeten worden voor in de bouw en andere werkzaamheden? Waarom wordt er niet geleerd van het verleden toen de industrialisatie op gang kwam in de 19e eeuw? Kunnen we hier verandering in brengen?

In actie

Foto: SP Veenendaal

Op deze 1e zaterdag waar de winkels weer open mochten zonder afspraak na een lange Coronastop, had hier in Veenendaal niet iedereen aandacht voor. De mensen keken weg, liepen een stapje harder .Verschillende jongeren bleven soms wel even kijken, met 2 mensen tegelijk mochten we gelukkig weer een praatje maken (wel met mondkapje op).
Wat voor beroep hebben mensen? Horeca ,zorg financiën, thuiswerk en onderwijs, supermarktpersoneel met een dagje vrij, jeugdigen die net 18 jaar geworden waren, ontslagen maar wel direct hun zorgpremie moesten gaan betalen!

Zo te zien valt er voor ons als SP nog stevig aan de weg te timmeren, het liefst met meer (jongere) actieve leden die ons kunnen helpen!
Ary-Jan en ik (Toke) hebben deze middag geflyerd, een praatje gemaakt, en zoals het hoort, en afgesloten op een druk bezet terras bij ZAZU een heerlijk ijsje genuttigd. Ook heel belangrijk na zo’n lange tijd!

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier