h

Studie/scholingsweekend oktober 2021

5 november 2021

Studie/scholingsweekend oktober 2021

Zaterdagochtend

Vroeg op, de trein van 8.15 uur uit Veenendaal-West, dus eerst in de stromende regen naar Baukje, om de (E) fiets veilig te stellen in de schuur, en dan op pad om een paar uurtjes met de trein naar onze eindbestemming te gaan, in dit geval Tilburg.

Daar stond ook al iemand te wachten.Er kwamen nog 2 mannen aangehold waarvan Baukje er een herkende als Sp'er. Zo liepen we met z’n vijven naar een gereedstaand taxibusje richting De Nieuwe Erf.
Na een ritje  kwamen we aan bij een omgebouwde boerderij met bijbehorende opslagruimtes, waar de SP vlag vrolijk stond te wapperen om ons welkom te heten!

De inschrijfbalie stond gereed met de barkaart waarop onze namen vermeld stonden, we kregen een 7 persoons kamer toegewezen. Even wennen aan het idee! Snel de bagage weggezet; op naar de koffie.
Dit weekend waren we met zo’n 40 personen, onder de bezielende leiding van Jimmy Dijk!

Een stevige inleiding volgde, met de uitleg van het programma, een voorstelronde met de vraag om te vertellen wat onze meest inspirerende actie was geweest. Voor ons was dat de GFE-actie voor de hoogbouw; privé natuurlijk de overhandiging van de Rode telefoon als Bel-baas van de maand van het Bel-team! 

Hierna kwam een afgevaardigde van het Landelijke dagelijks bestuur aan het woord, met een verhaal over ons beginselprogramma Heel de Mens, zijn betrokkenheid en de voorbereidingen voor het 50 jarig bestaan van de SP en natuurlijk ook niet te vergeten de voorbereidingen naar de Gemeenteraadsverkiezingen toe. Na een luid applaus van de aanwezigen kwam Jimmy nogmaals aan het woord met de gang van zaken betreffende de workshops, die ná de lunch op het programma stonden:

  • Wantrouwen in de democratie
  • Basisvoorzieningen en de lokale politiek
  • Ongelijkheid en sociaaleconomische klassenverschillen

De 45 minuten die er voor stonden (per workshop) waren helaas veel te kort, maar de scholingsleiders waren onverbiddelijk, want er staat nog veel meer op het programma! We kunnen in elk geval met alle op/aanmerkingen aan de slag voor de Gemeenteraadsverkiezingen!

Na een korte pauze werd er door Jimmy gevraagd hoe ons lokale campagneplan  er uit zag en wat het verkiezingsthema was, dat varieerde van wonen, woonomgeving, zorg, prestigeprojecten, sociaaldomein, armoede en leefomgeving. Hier werd gebrainstormd over hoe we dit gaan brengen. De tijdslijn tot aan de (gemeenteraad) verkiezingen wordt nog een keertje uit/voorgelegd.

Na het Diner...

Politiek café. Woordvoerder Jimmy ging met onze Lilian Marijnissen in gesprek, die een lastige week achter de rug had, maar er toch weer in slaagde een boeiend betoog te houden, rustig reageerde op de vragen uit de zaal. Dit omlijst met foto’s van Lilian uit verleden, geslaagde akties, memorabele onderwerpen (het lijstje van Lilian) en de toekomstvisie (Zorgbuurthuizen)!

Pubquiz

Vast onderdeel van het scholingsweekend is altijd de pubquiz met als prijs eeuwige roem en een rondje van het scholingsteam! Er werden spetterende namen door de 4 teams zelf bedacht waaronder de spetterende naam Baukjes Angels. De quiz werd, na een superspannende puntentelling, jawel, door (ons) Baukjes Angels team gewonnen! Een rondje van de zaak, wat nootjes op tafel, waarna door verschillenden de bar werd opgezocht, andere zochten hun bed op om wat slaap te pakken,(dat lukte bij de een beter dan bij de ander!)

Zondagmorgen
(de wintertijd is ingegaan)

Na een stevig ontbijt waren er nog 2 belangrijke onderwerpen:

  • Hoe brengen we de kernboodschap over
  • De solidariteitsregeling

Bij het overbrengen van de kernboodschap was het de bedoeling om een pakkende chocoladeformaat regel te bedenken om de boodschap over te brengen. Een voorbeeld: Wooncrisis, (stop de groot-huizenbezitters) met alle gevolgen voor de woningzoekenden, ouderen die niet willen/kunnen doorstromen, omdat er voor hen ook niet meer (betaalbaar, veilig, aangepast) gebouwd wordt. Dit allemaal met in ons achterhoofd de 3 kernwaarden Menselijke waardigheid, Gelijkwaardigheid en Solidariteit!
Hier hadden we ruim de tijd voor, we gingen regelmatig bij andere collega’s kijken om te helpen, ideeën op te doen! We hebben echt stof tot nadenken, en ideeën voor akties opgedaan!

Als laatste onderdeel kwam dan de solidariteitsregeling aan bod, een heffing die op het raadsinkomen wordt geheven. Deze wordt gebruikt om bijvoorbeeld scholingen, cursussen te geven, akties mede te organiseren vanuit het hoofdkantoor, leden en afdelingen te ondersteunen.

Na de laatste huishoudelijke mededelingen, namen we afscheid van elkaar met een "tot ziens" en "succes bij de komende verkiezingen!"
Met een hoofd vol ideeën en een hoop inspiratie die ~ hopelijk ~ op tijd en op de juiste plaats naar buiten kan komen (Corona hé) ging het dan weer richting treinstation om aan het eind van de middag nét voor de bui weer thuis te zijn!

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier