h

Forse kostenstijging, slechte onderbouwing

21 mei 2016

Forse kostenstijging, slechte onderbouwing

Food Valley wordt duurder. Twee en een half keer zo duur. Van €1,18 per inwoner stijgt de prijs die elke inwoner eraan meebetaalt naar €2,95. En de begroting waar dit in staat is slecht onderbouwd.

Food Valley is een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Ede, Wageningen, Rhenen, Veenendaal, Renswoude, Scherpenzeel, Barneveld en Nijkerk. Het samenwerkingsverband moet de regio op de kaart zetten, en roept zo nu en dan wat over 'triple Helix'.

Alle deelnemende gemeenten leggen geld in naar rato van het inwonersaantal (de inwonersbijdrage), en daarnaast komt er wat geld uit de provincies Utrecht en Gelderland.
Omdat Gelderland haar financieringsstructuur heeft 'gemoderniseerd', komt er nu niet standaard meer geld uit die hoek. Dat mogen de gemeenten nu lappen.

Verzet uit het Veen

Hoewel de Food Valley begroting al door enkele gemeenten is goedgekeurd ~ soms zelfs unaniem, stuitte deze op het nodige verzet in Veenendaal. Niet in de laatste plaats van de SP, die altijd gezonde scepsis had tegen Food Valley en in 2010 (als enige) tegen de oprichting heeft gestemd.

SP-Fractievoorzitter Jan Breur wees erop dat de eerdergenoemde prijsstijging nog niet eens alles was. Zo wordt de BTW door de gemeenten gecompenseerd; en als er tekorten zijn worden die ook op de inwoners verhaald. Het hele Food Valley verhaal wordt dus nog duurder dan het al lijkt.

Wat het allemaal nog erger maakt, is dat dit alles niet goed verantwoord is in de begroting. De beschrijving van de doelstellingen, hoe deze gehaald worden, en hoe dit wordt getoetst is uiterst summier.
Ook de uitleg hoe er tot bepaalde bedragen wordt gekomen ontbreekt. Zo kan men niet uitleggen waarom...

  • De salarissen dalen van €615.000,- naar €510.500,-
  • De overige personele kosten explosief stijgen van €35.000,- naar €310.000,-

Al met al hoeft de Food Valley begroting niet op steun van de SP te rekenen.

'Transistente' besluitvorming...

Dit keer stond de SP niet alleen in haar kritiek op Food Valley. Veel partijen gaven aan moeite met de prijsstijging en gebrekkige onderbouwing te hebben. Zelfs Lokaal Veenendaal, dat tot dusver braaf voor alles had gestemd wat uit de Food Valley hoek kwam, waagde zich aan kritiek. Woordvoerder Kees Lochtenberg  noemde Food Valley plots een 'bodemloze put', alsof hij nooit anders gedaan had.
Breur: "Ik ben blij dat bij Lokaal Veenendaal ook de ogen zijn open gegaan..."

ProVeenendaal-woordvoerder Adri Janssen achtte het 'transistent' om, gezien de kritiek op deze begroting, het als niet-besluitrijp te bestempelen. Dat had de commissie immers ook al eerder gedaan bij het Accomodatiebeleid en de Verordening Maatschappelijke Ondersteuning.
Zijn voorstel, om de begroting niet voor te leggen aan de gemeenteraad, kreeg echter van niemand steun. Ook niet van hemzelf...

Aanstaande donderdag, 26 juni, zal de gemeenteraad een besluit nemen over deze begroting.

"Dit komt nooit meer goed..."

Toen de gemeenteraad, in 2010, besloot tot oprichting en toetreding van Food Valley, was er eveneens een kleine chaos bij de besluitvorming. Dit leidde ertoe dat toenmalig Burgemeester Elzenga bij de vaststelling van het besluit zei: "Dit komt nooit meer goed..."
...maar dat het zó erg zou worden, had hij waarschijnlijk niet voorzien...

Reactie toevoegen

U bent hier