h

Jan Breur - S.pecial P.erformance

2 september 2016

Jan Breur - S.pecial P.erformance

Foto: Jan Breur

Weinig mensen weten dat Jan Breur zich destijds als DJ bij de SP gemeld heeft. De geschiedenis liep anders dan gedacht; hij werd volksvertegenwoordiger in de gemeenteraad en heeft maar weinig platen voor de partij gedraaid.

Op ROODSTOCK maakt hij een come-back naar zijn oude metier.

Op het (mede door hem) georganiseerde festival kruipt hij nog eenmaal achter the wheels of steel voor een S.pecial P.erformance. Reden voor ons om hem een aantal vragen voor te leggen...

Foto: SP Veenendaal

Zenuwachtig?
Een beetje. Ik heb al jaren niet meer opgetreden als DJ; ik hoop dat ik het nog kan.

Hoe is het allemaal begonnen?
Op de middelbare school heb ik een stel draaitafels, een mengpaneel en een collectie platen aangeschaft. Ik ging platen mixen; eerst op m'n zolderkamertje - later voor publiek. Met name in het underground-circuit.

Hoe is de overstap naar de politiek tot stand gekomen?
Ik ben al vanaf zeer jonge leeftijd geïnteresseerd in de politiek, in hoe je de samenleving inricht zodat iedereen daar goed tot zijn recht kan komen. De SP vertolkt mijn visie daarop goed. In 2001 heb ik ze benaderd om als DJ hun activiteiten op te luisteren. Na een aantal goede gesprekken ben ik lid geworden, en toen de SP in Veenendaal van start ging was ik er als de kippen bij om mee te werken aan de opbouw van de afdeling.
Toen we in 2006 voor het eerst meededen aan de gemeenteraadsverkiezingen, werd ik naar voren geschoven als lijsttrekker.

En eenmaal in de gemeenteraad was er geen tijd meer voor je DJ-carrière?
Precies. Dat is wel jammer, maar als ik de keus opnieuw zou moeten maken zou ik precies hetzelfde doen. Als ik nu weer eens achter de draaitafels kruip, is dat extra bijzonder.

In je gloriedagen stond je vooral bekend als terror-DJ. Kunnen we zaterdag ook zo'n harde set verwachten?
Nee hoor! In mijn Amsterdamse tijd draaide ik vooral terror en experimentele hardcore. Maar ik heb altijd een brede scope gehad. Op ROODSTOCK zal ik een mix doen van dance-klassiekers uit verschillende genres.

Met welk nummer open je?
Mosquito, van Maurizio Braccagni.

Je draait steevast vinyl. Waarom?
Omdat je dan een gevoel hebt bij wat je aan het doen bent. Je voelt de muziek echt onder je vingertoppen. Dat heb je minder bij CD's. En tegenwoordig zie je zogenaamde DJ's die thuis, of in een studio, hun set inprogrammeren en op een USB-stick zetten. Die hoeven dan alleen maar een bestandje aan te klikken - bij wijze van spreken hoeven ze niet eens bij hun eigen optreden te zijn. Noem me ouderwets, maar dat is niet aan mij besteed.

De harde kern van TEAM ROODSTOCK wordt gevormd door Sietse van der Bij, Esther Brouwer-Heida en jouzelf. Hoe bevalt die samenwerking?
Uitstekend! Het is leuk om een jong talent als Esther gelijk zo enthousiast en volwaardig mee te zien draaien. En toen wij met z'n drieën bij elkaar kwamen, transformeerde het idee van 'iets doen op het standsstrand' in wat het nu gaat worden. We zijn echt los gekomen met onze ambitie.

Dus we kunnen meer ROODSTOCK verwachten?
Als het aan mij ligt wel. Dit is de eerste editie, maar zeker niet de laatste! We willen dit laten groeien tot een begrip in Veenendaal - en wie weet ook daarbuiten.

Moet een politieke partij wel festivals organiseren?
Jazeker wel! De SP is niet een partij die alleen maar met de mond dingen belijdt. Als wij zeggen dat er meer activiteiten in Veenendaal moeten komen, dan moeten we daar zelf ook aan bijdragen: 'practice what you preach', zoals de Engelsen zeggen.
Daarbij; zo'n festival is een goede manier om mensen te betrekken bij wat je aan het doen bent. Democratie moet niet een kwestie van afwachten zijn wat de dames en heren politici bespreken en beslissen; democratie moet volop meedoen betekenen. Politieke partijen horen dat te stimuleren en te organiseren.

Naar welke optredens kijk je zelf het meeste uit?
Ik ben altijd al een fan van Kika Jonker geweest, dus die is altijd leuk om te zien optreden. Ik ben blij dat ze meedoet.
En verder ben ik erg nieuwsgierig naar AQUARIUM. Ik heb één en ander van ze gehoord op de soundcloud; dit heeft mijn interesse wel gewekt.

Foto: SP Veenendaal

ZATERDAG 3 SEPTEMBER

13:00u - STADSSTRAND LANDJEPIK

KIKA JONKER * AQUARIUM * DJ SIESTO
* JAN BREUR S.pecial P.erformance *
YOUNG & UNITED * NATIONAAL ZORGFONDS
* NIET IN MIJN NAAM * en meer...

TOEGANG GRATIS; IEDEREEN WELKOM
 

Jan Breur: 10 jaar raadslid

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier