h

Overal waar afval is, trekken wij ten strijde...

26 maart 2017

Overal waar afval is, trekken wij ten strijde...

Foto: Cor van Londen

Als je samen ergens de schouders onder zet, krijg je het voor elkaar. Dus een schone wijk moet een koud kunstje zijn...
Daarom worden er landelijke opschoondagen georganiseerd, zoals afgelopen zaterdag
(25 maart) het geval was. Ook het Franse Gat deed daaraan mee. Een vertegenwoordiging van TEAM SP, bestaande uit fractievoorzitter Jan Breur, organisatiesecretaris Toke van de Rovaart en raadscommissielid Sietse van der Bij, hielpen een handje. Zo ook Wethouder Kundiç en Tweede-Kamerlid Carla Dik-Faber.

Tussen 10 en 12 gingen de buurtbewoners en hun helpers op pad. Er werden die dag vele zakken vol zwerfafval opgehaald uit het Franse Gat. Na afloop was er een cadeautje en patat; de kinderen kregen een diploma.
Met het zonnetje erbij was het opruimen van het afval geen zware beproeving.

Jan Breur: "Het ging best lekker. Met name bij het Bruïneplein en achter de Sionskerk heb ik veel afval opgehaald. Tijdens het ophalen kreeg ik veel complimenten; 'goed bezig', zeiden de mensen."
Behalve complimenten hoorde Breur ook vaak 'daar ligt nog wat'.

Breur: "Uiteindelijk mag de buurt trots zijn op wat ze allemaal hebben opgeruimd, hoewel het natuurlijk ook jammer is dat er zoveel rotzooi op de grond ligt. Als iedereen z'n rommel gewoon in de prullenbak gooide, waren er geen opschoondagen nodig geweest."
Sinds de invoering van DIFTAR is de hoeveelheid zwerfafval met 56% toegenomen. Ondertussen heeft de gemeente de opening van openbare prullebakken verkleind, en Blikvangers en de G-snake verwijderd. Een verdere toename van zwerfafval is dus te verwachten...

Maar dit alles doet niets af aan het succes van de opschoondag. Het Franse Gat is een nette en schone buurt, dankzij de inzet van de buurtbewoners. En dat is zeker een compliment waard!

Foto: Cor van Londen

Reactie toevoegen

U bent hier