h

Vrede op aarde, en in de mensen een welbehagen.

24 december 2017

Vrede op aarde, en in de mensen een welbehagen.

Foto: SP Veenendaal

Vredesmars 2017

Terwijl bij veel partijen de koopzondag nog volop de tongen roerde, richtte de SP zich op een andere boodschap. De kerstboodschap; een oproep tot vrede, gerechtigheid, menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Dit, in het kader van de Vredesmars, die de partij jaarlijks op de zaterdag voor kerst organiseert.

Hoewel de opkomst niet groot was te noemen, was het al een ruimschootse verdubbeling ten opzichte van vorig jaar - toen de mars voor het eerst werd georganiseerd. De stoet bestond niet alleen uit leden van de partij. Ook was er een afvaardiging van Stichting Veteranencontact aanwezig, en liepen er andere geïnteresseerden mee.

De route

Het startpunt van de route was de Duivenwijde, ter hoogte van de Oude Kerk. Vanuit daar werd er naar het Stadsstrand gelopen, via de Markt, Sandbrinckstraat, het gemeentehuis, achter de Corridor langs, langs de grachten, het Zwaaiplein, Scheepjeshofplein, Hoofdstraat en door de Bernard van Kreelpoort.

Op verschillende plekken werd even haltgehouden voor een kort woordje, een toespraak of een gedicht. Op de halteplaatsen werd de groep ook wat groter; voorbijgangers bleven graag even luisteren.

Foto: SP Veenendaal

Bijdragen

Bij het gemeentehuis gaf Hermy Heymann een toespraak. Hij vertelde over zijn vader en zijn dienstjaren. Hij vindt het belangrijk om hierover te vertellen, omdat de waardevolle vrijheid waarin wij leven geen vanzelfsprekendheid is. Veteranen zijn mensen die zich hebben ingezet om die vrijheid waar te maken.

Op andere 'halteplaatsen' droegen SP-fractievoorzitter Jan Breur en organisatiesecretaris Toke van de Rovaart korte teksten voor.

Aangekomen bij het Stadsstrand was het tijd voor Breur's 'grote' toespraak. Hij deed een oproep tot geweldloosheid.
"Ik ga niet zeggen wat ik vind van Trumps besluit om zijn ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen. Of van Erdogans reactie om de zijne naar Oost-Jeruzalem te verplaatsen. Of van de wapenwedloop tussen de VS en Noord-Korea. Of de spanningen tussen Polen en de rest van de EU," aldus Breur. "Laten we niet kiezen voor boosheid of verwijten, maar voor verzoening en verbroedering. En als dat teveel gevraagd is, dan tenminste voor diplomatie."

Geef de vrede door

Niet alleen in zijn toespraak en op de halteplaatsen riep Breur op tot een eind aan het geweld. Ook lopende op de route deed hij verschillende oproepen door zijn megafoon.
"Met kerst zingen we over vrede op aarde, en in de mensen een welbehagen. Wij willen een eind aan geweld, armoede en ellende. Laten wij werken aan een samenleving die is gebaseerd op menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit."

Ook werden er papieren vredeswensen uitgedeeld aan voorbijgangers, met daarop inspirerende teksten, zoals:

  • Wees zelf de verandering die je in de wereld wilt zien
  • Alleen liefde kan van de vijand en vriend maken
  • Oorlog is mensenwerk. Vrede ook.

Foto: SP Veenendaal

Blijf werken aan vrede

De SP blijft zich uitspreken voor de vrede. Elk jaar - zowel in de vredesweek als in de dagen voor kerst. Want de verschrikkingen van oorlog en geweld hebben een tegengeluid nodig.

De SP bedankt Stichting Veteranencontact, en in het bijzonder Hermy Heymann, voor hun indrukwekkende bijdrage aan de Vredesmars 2017.

EEN GOEDE KERST EN EEN
VREDEVOL 2018 TOEGEWENST!

Lees ook:

Reacties

Vrede op Aarde. In de mensen een welbehagen. Daar doe je het voor.

Reactie toevoegen

U bent hier