h

Stadsstrand besproken in raadscommissie

15 februari 2018

Stadsstrand besproken in raadscommissie

Foto: Jan Breur

raad stevent af op compromis

Na het stadsgesprek van 8 februari, is afgelopen dinsdag (13 februari) het stadsstrand besproken in de raadscommissie. Hier vond de oordeelsvorming plaats over het voorstel van het College van Burgemeester en Wethouders. In deze 'voorkeursvariant' wordt er gebouwd op het strand. Het bouwwerk van drie verdiepingen wordt gezien als een 'mooi compromis'.

De SP blijft echter gaan voor behoud van het VOLLEDIGE stadsstrand.

Foto: Jan Breur

Bij de bespreking had een zestal mensen gebruik gemaakt van het burgerspreekrecht. Onder wie Erna Scholten en AJ Breur, die zich van de zomer hebben ingezet voor de petitie 'Red Ons Stadsstrand'. Zij bepleitten het behoud van de open ruimte en het ongecultiveerde karakter van het strand.

Voor Scholten was lichte bebouwing een acceptabel alternatief, en zij uitte vertrouwen in de gemeenteraad om er iets moois van te maken.
Breur trok een strakkere lijn. Bebouwing was niet waar elfduizend mensen voor hadden getekend. Hij waarschuwde dat bouwen op het stadsstrand het cynisme tegenover de politiek enkel zou voeden. Tijdens de actie was hem vaak gezegd: "Ik teken omdat ik er mee eens ben. Maar ze (de politiek) luisteren toch niet..."

'Plan rijk' en de watertoren

Bij de bespreking kwam een groep ondernemers, bij monde van Rijk van Manen, met een nieuwe variant. Hoewel zij daarmee het (strenge) participatietraject omzeilden, kregen zij veel waardering voor hun nagekomen idee. In hun idee zou de aansluiting van het Thoomesplein op het stadsstrand worden opgeofferd aan nog meer gebouwen.

In hun idee werd er ook een watertoren aan de grachtzijde van het strand geplaatst. Deze toren zou zo'n dertig meter hoog moeten worden...

SP: behoud het stadsstrand

Foto: Jan Breur

De SP ziet geen heil in het plan van het College, om een gebouw van 3 hoog op het stadsstrand te plaatsen. Vorige week zaterdag (3 februari) hield de SP een peiling in het winkelgebied. Hieruit blijkt dat, bij het winkelende publiek, het behoud van het volledige stadsstrand het met glans wint van de collegeplannen.

Sietse van der Bij, die namens de SP het woord voert op dit onderwerp, gaf aan dat het gebouw te hoog was en teveel strand wegnam. Ook het achtje (de route door het winkelgebied) is wat de SP betreft een onnodig concept en mag ook best een drietje zijn met een mooi open strand erin.
Het hoeft niemand te verbazen dat de SP in de gemeenteraad (weer) zal voorstellen om het volledige stadsstrand te behouden.

krediet en kritiek

Wat de SP betreft verdienen de vrijwilligers die de evenementen en activiteiten op het stadsstrand verzorgen alle krediet voor het succes van het strand. Zij hebben het stadsstrand gemaakt tot wat het is.

Behalve complimenten deelde Van der Bij ook kritiek uit, en wel op de werkgroep die het participatietraject hadden verzorgd. Hun gesloten en geheimzinnige houding was betreurenswaardig.
De SP had graag meegedacht over de invulling ervan.
Dat de andere partijen aanvankelijk niet welkom waren op de expertmeeting van 17 januari - en gelukkig is de werkgroep daarop teruggekomen - wordt evenmin in dank afgenomen. Temeer omdat deze bijeenkomst bijzonder nuttig bleek.
Nog een grove fout die de werkgroep had gemaakt was, dat de mensen die in het participatietraject een plan voor het stadsstrand hadden ingediend, drie uur voor aanvang van het stadsgesprek een mail ontvingen dat zij hun plannen hier niet werden geacht te presenteren.

Niemand uit de werkgroep nam de moeite om hierop te reageren.

Foto: SP Veenendaal

Reactie toevoegen

U bent hier