h

Terugblik: 'RED ONS STADSSTRAND'

7 september 2017

Terugblik: 'RED ONS STADSSTRAND'

Foto: Cor van Londen

't is weer voorbij, die mooie zomer.

De zomer van 2017 stond voor TEAM SP in het kader van de actie ' Red Ons Stadsstrand'. Samen met ondernemers en inwoners zijn er maarliefst 10.983 handtekeningen opgehaald voor het behoud van het (volledige) stadsstrand. Die zomer, die begon zowat in mei...

... toen de gemeenteraad besloot om het halve stadsstrand op te offeren aan de bouw van nieuwe panden. Wat er dan nog overblijft van het strand, is een veredelde zandbak.
D66 diende nog, samen met SP, ProV en Denk een motie in, om het volledige stadsstrand te behouden - maar dat mocht niet baten. Naast de indienende partijen steunde alleen de VVD deze motie - bij lange na niet genoeg voor een meerderheid.

Foto: Jan Breur

Voor de SP was dit besluit het startschot voor de actie 'Red Ons Stadsstrand'. Het duurde niet lang of de online-petitie was gestart. Deze bleek bijzonder populair: in de eerste vierentwintig uur was er al meer dan duizend keer getekend.

Kort hierna werden er niet alleen digitale handtekeningen ingezameld, maar kon er ook 'ouderwets' getekend worden, op papier. Met grote regelmaat waren er teams enthousiastelingen op het strand en in de hoofdstraat te vinden, die handtekeningen inzamelden.

Foto: SP Veenendaal

De actie leverde niet alleen veel handtekeningen op, maar ook veel boeiende gesprekken. Veel mensen wisten goed wat er aan de hand was, en vinden de plannen die in omloop zijn maar niets. Nieuwe winkelpanden zijn ontzettend dom, want er staat al een heleboel leeg. En het verplaatsen van het theater wordt al helemaal belachelijk gevonden...

Niet alleen het opofferen van het strand vindt afkeuring onder de mensen. Ook de dure verbouwing van de voormalige Pnielkerk à één miljoen euro en het voortdurende gehannes met de parkeerexploitatie is velen een doorn in het oog.

Foto: Baukje Hiemstra

Foto: Jan Breur

De activiteiten die op het stadsstrand plaatsvinden, vallen des te meer in de smaak. Kleedjesmarkten, Veenendaal aan Zee, Veiligheidsdag, de openluchtfilms van Filmhuis Veenendaal, de MultiCulti picnick, kinderdisco...

"Is er eindelijk wat leuks te doen in Veenendaal, en dan schaffen ze het weer af," was een veelgehoorde uitspraak tijdens de actie...

Foto: Jan Breur

Foto: SP Veenendaal

TEAM SP draagt zelf graag ook bij aan de activiteiten op het strand. Bijvoorbeeld in de vorm van het ROODSTOCK STRANDFESTIVAL op 24 juni. Helaas kon dit vanwege slecht weer niet doorgaan. De jaarlijkse picnick voor actievelingen in juli, had gelukkig wel mooi weer - en kon dus gewoon doorgaan.

Foto: Jan Breur

Overigens waren het niet alleen SP' ers die zich inzetten voor de actie. Ook Veenendalers die geen lid van de SP zijn, hielpen mee met het verzamelen van handtekeningen. Eén van het was Erna Scholten, die met groot enthousiasme bijzonder vaak op of rond het stadsstrand te vinden was met handtekeningenlijsten.

Foto: SP Veenendaal

Ook verschillende ondernemers droegen hun steentje bij. Web Store, Paul den Ouden en Daysie's verzamelden vanuit hun winkel ook handtekeningen in. Die laatste had overigens aan de 'stadsstrand-activisten' een aardige groep stamgasten; een sessie handtekeningen inzamelen werd standaard afgesloten met een ijsje...

Foto: Baukje Hiemstra

Het inzamelen verliep voorspoedig. Aan het begin van de laatste week was de teller de negenduizend handtekeningen al gepasseerd. Zou tienduizend ook haalbaar zijn?

Foto: Cor van Londen

Het werden er uiteindelijk bijna elfduizend!

Op 1 september werden er 10.983 handtekeningen overhandigd aan Tineke Bette - de plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Het is nu aan de raadsfracties om er aldanniet wat mee te doen. De SP heeft in ieder geval een voorstel klaarliggen om behoud van het volledige stadsstrand mogelijk te maken...

Meer:

Reactie toevoegen

U bent hier