h

Schade aan fontein: €85.000,-

20 juli 2018

Schade aan fontein: €85.000,-

Foto: AJ Breur

De gemeente heeft voor €85.000,- schade laten ontstaan aan de fontein bij 'de Lampegiet'. Dit heeft het College van Burgemeester en Wethouders laten weten op verzoek van de SP. De SP had, vanwege de verloederde staat van de fontein, een motie voorbereid om deze kosten inzichtelijk te krijgen. Burgemeester Piet Zoon zegde toe de kosten inzichtelijk te maken.

De SP ergert zich al langere tijd aan de verloederde staat van de fontein. Nadat het College op vragen van ProVeenendaal had laten weten geen aanstalten te willen maken de fontein op te knappen, heeft de SP zelf een schoonmaakactie gehouden.

De fontein is onderdeel van het kunstwerk 'Oud Ontmoet Nieuw' (1988) van Hedda Willem Buys. Jarenlang sierde de fontein het plein bij theater 'de Lampegiet', maar op een gegeven moment kwam de klad erin. De gemeente hield het onderhoud niet meer bij.
De doodsklap kwam in 2012, toen ter gelegenheid van het Koninklijke Bezoek, de kuip van de fontein werd gevuld met aarde. Sindsdien zijn de pompen onklaar.

Anno 2018 hebben vele tegels van de fontein losgelaten, en is het werk nauwelijks een schim van haar voormalige glorie.
De gemeente laat weten dat het herstellen van de schade €85.000,- kost; het operationeel laten zijn van de fontein zou jaarlijks €27.500,- kosten...

Reactie toevoegen

U bent hier