h

Einde stadsstrand?

7 september 2018

Einde stadsstrand?

Foto: Gemeente Veenendaal

Landjepik heeft de afgelopen jaren veel activiteiten en kleinschalige evenementen georganiseerd.  Landjepik, in de persoon van Sanne Heymann, heeft veel werk verzet om met name de kleinschalige activiteiten op het strand mogelijk te maken. Nu heeft Landjepik aangegeven aan het einde van dit seizoen te stoppen.
Er gaat gebouwd worden op het stadsstrand; een 'stadspaviljoen' lijkt te gaan verrijzen op die plek - slechts een klein stukje strand, ter grootte van een zandbakje - overlatend.

Gedurende de zomer van 2017 vond de handtekeningenactie 'Red Ons Stadsstrand' plaats, ondersteund door de SP, nadat de gemeenteraad had besloten dat het halve stadsstrand zou verdwijnen. Er zijn bijna 11.000 handtekeningen opgehaald voor het behoud voor het gehele stadsstrand.
Hoewel het behoud van het gehele stadsstrand nog steeds te ver ging voor een meerderheid in de gemeenteraad, was de actie succesvol. De VVD diende een voorstel in waarmee - op papier - een groter deel van het stadsstrand behouden zou blijven dan daarvoor het geval was. De SP was, is en blijft voorstander van behoud van het gehele stadsstrand.

Foto: Cor van Londen

In februari 2018 stelde de gemeenteraad de kaders voor de definitieve invulling vast. Inmiddels is door het College van Burgemeester en Wethouders gekozen voor het stadspaviljoen gepresenteerd door MIES architecten.
Volgens het College blijft er veel van het stadsstrand over en blijft het mogelijk om activiteiten en evenementen te organiseren. Echter - op de tekeningen is er bar weinig strand terug te vinden.

Opmerkelijk genoeg zal het College bij de komende behandeling van de begroting een budget van €350.000,- vragen voor de 'aanleg' van het stadsstrand. De aanleg van het huidige, veel grotere, stadsstrand kostte slechts een zevende van dit bedrag.
Op Twitter spreekt journalist Aart Aalbers zijn verbazing hierover uit: "Het hele Stadsstrand is toch aangelegd voor 50.000...?! Nu wordt het de grootte van een postzegel en moet het ineens nog eens 350.000 extra kosten. Alles is er toch... of wordt het strand versteend? Nee toch....? Maak voor dat geld het terrein maar groter!"

De SP is erg benieuwd of de andere partijen nog steeds van mening zijn dat het stadsstrand 'gered' is, zoals zij in verkiezingstijd beweerden.

ROODSTOCK

Foto: AJ Breur

Afgelopen zaterdag, 1 september, vond op het stadsstrand het ROODSTOCK strandfestival plaats. Dit festival wordt jaarlijks door de SP georganiseerd op het stadsstrand.
Hoewel het wel de bedoeling is om hiermee door te gaan, is het zeer afhankelijk van de staat van het stadsstrand of het festival op deze plaats blijft en hoe het er dan uitziet...

Reactie toevoegen

U bent hier