h

MINEUR: "Minder bemoeizucht, meer menselijkheid!"

5 september 2018

MINEUR: "Minder bemoeizucht, meer menselijkheid!"

Foto: AJ Breur

Europarlementariër op ROODSTOCK

"Als je vindt dat het niet alleen gaat om de winst, maar om mens, dier en milieu, kies dan voor de SP," zei Europarlementariër Anne-Marie Mineur afgelopen zaterdag (1 september). Ze sprak op het ROODSTOCK strandfestival, dat georganiseerd werd door SP-afdeling Veenendaal.
"En als je vindt dat vrede en welvaart van belang zijn, en dat DEZE EU daar niet voor zorgt, kies dan voor de SP. Hier in Veenendaal, in maart in de provincie Utrecht, en in mei volgend jaar in Brussel."

In haar toespraak ging ze in op de Brusselse bemoeizucht. Zoals de regel dat Brussel eerst toestemming moet geven voor lokaal economisch beleid. De Veense SP-fractie luidde hierover de noodklok, door middel van schriftelijke vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders. Met deze regel zou Brussel immers veel beleidsvrijheid voor Veenendaal en andere gemeenten afpakken.
Mineur: "En dat is het plaatje dat we steeds zien: niet de mensen zelf bepalen hoe ze hun omgeving mogen inrichten, Brussel doet dat. En dat is niet omdat Brussel dat zo veel beter zou kunnen, maar vooral omdat Brussel zo hardnekkig gelooft dat de markt alles moet oplossen."

Foto: AJ Breur

Ook sprak Mineur over de handelsverdragen, zoals TTIP en CETA.
"En er zijn veel meer van dat soort verdragen in de maak. Met Japan. Met Singapore. Met Zuid Amerika. Met Mexico. Met Indonesië. Met Australië. Met Nieuw Zeeland.  En ga nog maar even door. Geen verdragen die goed zijn voor ons. Sterker: ze zijn slecht voor ons."
Een verdrag als CETA wordt gesmeed in de achterkamertjes; er wordt hooguit beweerd dat iedereen mag meedoen.
"Maar in de praktijk mag helemaal niet iedereen meedoen, in de praktijk mag alleen het bedrijfsleven meedoen. En wat er besproken wordt, dat blijft geheim. Dat is leuk als je een grote medicijnfabrikant bent, dan mag je zelf de regeltjes opstellen van wat goede medicijnen zijn en wat niet. De slager mag niet alleen zijn eigen vlees keuren, hij mag ook zelf vertellen hoe de regeltjes voor de vleeskeuring eruit moeten zien.   Is dat goed voor je burgers zorgen? Nee, dat is opnieuw voorrang geven aan de markt, aan de multinationals."

De SP is het niet eens met de koers van Brussel, en maakt andere keuzes.
De SP kiest voor mens, dier en milieu - en minder Brusselse bemoeizucht.

Zo kritisch als Mineur is over de Brusselse koers, zo enthousiast is ze over het ROODSTOCK strandfestival.
"Er is een mooi programma op een mooie plek, we hebben mooi weer, en ik vind het erg tof om op een festival te zijn dat georganiseerd is door zoveel enthousiaste vrijwilligers. Veel mensen kennen elkaar, veel mensen kennen de organisatoren, en veel mensen vinden het een goed idee om samen zo’n festival te organiseren. En dat gebeurt dan."

Mineur sprak al eerder in Veenendaal; op een bijeenkomst over Internationale Solidariteit in 2015.

Reactie toevoegen

U bent hier