h

Het Gilbert-dillemma

14 november 2018

Het Gilbert-dillemma

Foto: Jan Breur

'Bad Optics' voor thema-jaar

2019 zal in het teken staan van Gilbert van Schoonbeeke; de vermoedelijke stichter van Veenendaal. Om een bijdrage te leveren aan dit thema-jaar had het College van Burgemeester en Wethouders 3 ton in de begroting opzij gezet. En die 3 ton werd onderwerp van een zeer verhit debat...

De Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) kwam bij de behandeling van de begroting met een voorstel om de gereserveerde 3 ton terug te brengen naar 1 ton. Fractievoorzitter Dick Both noemde dit noodzakelijk, omdat er zo'n enorm tekort is in de begroting - en met name voor de zorg.

In reactie hierop stuurde de Gilbertstichting een brandbrief, waarin stond dat zij die 3 ton echt wel nodig hebben - en dat zij mogelijk stoppen als zij het niet krijgen. Als die brief al effect heeft gehad, is het hooguit averechts geweest. Toen er afgelopen maandag (12 september) gestemd moest worden, stemde een meerderheid van 18 van de 32 aanwezige raadsleden voor het SGP-voorstel; voor de bezuiniging.

Foto: Jan Breur

De SP had het ook moeilijk met de uitgaven voor het Gilbertjaar. Immers; het komt raar over dat je flink bezuinigt op de zorg, en tegelijkertijd 3 ton uitgeeft aan een 'feestje'. Toch stemde de SP tegen het voorstel van de Staatkundige Gereformeerde mannenbroeders.
En wel hierom:

  • De zorg is niet gered met de bezuiniging. De tekorten op de zorg betreffen structureel miljoenen - een eenmalige bijdrage van 2 ton is niets meer dan een druppel op een gloeiende plaat. (Overigens zou de bespaarde 2 ton niet naar de zorg, maar naar de Algemene Reserve gaan.)
  • Een bedrag van 3 ton - ook nog eens op basis co-financiering - is spotgoedkoop voor een heel thema-jaar met een keur aan activiteiten. Zeker wanneer je het vergelijkt met het bezoek van de koninklijke familie, wat ook in tijden van schaarste plaatsvond, en waarbij ettelijke miljoenen in één enkele dag werden weggeblazen.

Overigens was ook de SP weinig gecharmeerd van de brandbrief die de Gilbertstichting stuurde. Door een bom onder het Gilbertjaar te leggen, is de stichting buiten haar boekje gegaan. De Gilbertstichting heeft heel veel goodwill verspeeld...

Reactie toevoegen

U bent hier