h

Samen voor de vrede

24 december 2018

Samen voor de vrede

Foto: Cor van Londen

Vredesmars 2018

Afgelopen zaterdag (22 december) vond de Vredesmars plaats in het centrum van Veenendaal. Deze is georganiseerd door Dick Roodbeen en Jan Breur, onder de vlag van Veenendalers Voor Vrede. Voor de mars kwamen een kleine honderd mensen op de been.

De menigde bestond uit Veenendalers van allerlei verschillende achtergronden. Van links tot rechts, van gelovig tot niet-gelovig, van 'oude' Veenendalers tot nieuwkomers. Dit was ook de bedoeling van de mars; Roodbeen en Breur kijken met voldoening terug.

De Route

Foto: Cor van Londen

De menigte verzamelde zich boven aan de markt, bij de Oude Kerk. Na een welkomstwoordje van Dick Roodbeen, en een toespraak van Burgemeester Zoon, vertrok men via de Sandbrinckstraat, het gemeentehuis, achter de Corridor langs, langs de grachten, het Zwaaiplein, Scheepjeshofplein, Hoofdstraat en door de Bernard van Kreelpoort.

Op verschillende plaatsen werd haltgehouden voor een toespraak, vanuit één van de diverse organisaties die benaderd zijn. Terwijl er gelopen werd, werden en vredesliederen gedraaid - van John Lennon tot the Black Eyed Peas. De stoet trok veel bekijks.

Bijdragen

Foto: Cor van Londen

Zo divers als het publiek was, zo divers waren ook de sprekers. Behalve Burgemeester Zoon spraken ook Betty Valkenburg (Amnesty International), Jan van Beurden (Vluchtelingenwerk), Elly Dijkstra (Vredesinitiatief Veenendaal), Dominee John Boogaard en Jan Breur.

Stichting Veteranencontact was ook uitgenodigd. Maar, hoewel zij de mars een warm hart toedragen, bleken zij niet in de gelegenheid een spreker af te vaardigen. De voor hen gereserveerde plek, bij het gemeentehuis, werd nu gevuld met gedichten. Alja Berck droeg het gedicht voor dat zij ook voordroeg op het Novemberdebat; een gedicht dat haar erg raakte. Maurits Sterkenburg, ook wel bekend als Maularia Fist, droeg voor uit eigen werk.

Blijf werken aan vrede

Foto: Veenendalers Voor Vrede

Het is een goed teken dat steeds meer Veenendalers elkaar weten te vinden en zich gezamenlijk uitspreken voor de vrede. De vredesmars zal volgend jaar weer plaatsvinden; hopelijk nòg groter dan dit jaar.

Jan Breur en Dick Roodbeen bedanken iedereen die mee heeft gelopen, heeft gesproken, of op een andere manier een bijdrage heeft geleverd aan de Vredesmars. Tot volgend jaar!

Een goede kerst en een

vredevol 2019 toegewenst

Lees ook:

Reactie toevoegen

U bent hier