h

Gooi zorggeld niet zomaar op de grote hoop!

17 september 2019

Gooi zorggeld niet zomaar op de grote hoop!

Meicirculaire: Extra rijksmiddelen jeugdhulp

De rijksoverheid geeft gemeenten te weinig geld om hun taken in het sociale domein, met name in de jeugdhulp, fatsoenlijk uit te voeren. Nu er wat meer geld hiervoor gegeven wordt, wil het College van Burgemeester en Wethouders dit geld niet daaraan uitgeven, maar in de Algemene Middelen storten.
Wat de SP betreft, wordt dit geld niet zomaar op de grote hoop gekieperd, maar wordt dit ook daadwerkelijk aan de zorg besteed. Raadscommissielid AJ Breur stelde dan ook een paar kritische vragen aan de wethouder...

"Graag zou ik uitgelegd krijgen waarom de extra middelen voor de Jeugdhulp van 2019 t/m 2021 en de Jeugdvoogdij/18+ ten gunste van de algemene middelen worden verwerkt," aldus Breur. "Weliswaar legt het college uit, dat zij deze middelen niet als een taakmutatie ziet en dat daarom de bijdrage in mindering gebracht wordt op de beschikbaar gestelde algemene middelen, maar de vraag is of dat niet wat kort door de bocht is."

Breur bracht in herinnering dat de gemeente voor de zomer de meest afschuwelijke kortingen in het sociale domein heeft bedacht, om de begroting rond te breien. Deze zijn opgenomen in de Kadernota.
Het bedrag dat in de Meicirculaire extra wordt toegekend aan de gemeente Veenendaal had ook benut kunnen worden om de ergste van die kortingen weer ongedaan te maken, en de pijn onder de laagste inkomens te verzachten.

"In mijn optiek is het dus zuiverder om die middelen op de goede plek in het
Sociaal Domein te verwerken en te bezien wat we daarmee beter kunnen gaan doen dan nu in de plannen staat," aldus Breur. "Wellicht resulteert dit erin, dat we aan het eind van het jaar minder armoede in onze gemeente kennen en toch nog iets over hebben van het budget uit de algemene middelen, dat beschikbaar is gesteld. Maar misschien vallen de uitgaven voor jeugdzorg nog meer tegen en kan dat dus niet eens."

Breur kondigde aan dat de SP overweegt om bij de eerstvolgende Bestuursrapportage voorstellen in te dienen voor een betere besteding van dit geld.
"Wanneer begrijpt dit college, dat de grote problemen van de gemeente zitten in het Sociaal 
Domein en dat daarvoor dus de oplossingen gezocht moeten worden. Wat ons betreft zitten die niet in bezuinigen en regels aanscherpen zoals we nu gedaan hebben. Daarmee wordt het leven alleen maar moeilijker voor onze inwoners, die toch al te kampen hebben met grote problemen."

Reacties

Wordt het niet eens tijd om weer de straat op te gaan om geld wat we krijgen, daadwerkelijk te besteden waar het voor bestemd is?(oormerken dat geld)

Dat is misschien helemaal niet zo'n slecht idee, Toke! De actie 'Oormerk Zorggeld' was immers erg succesvol. (Zie ook: https://veenendaal.sp.nl/nieuws/2015/12/zorggeld-blijft-zorggeld )

Bij de begroting zullen we in ieder geval een voorstel indienen.

Reactie toevoegen

U bent hier