h

Een veelkleurig geluid voor Vrede

22 december 2019

Een veelkleurig geluid voor Vrede

Foto: AJ Breur

Veenendalers voor Vrede 2019

Het begint uit te groeien tot een mooie Veense kersttraditie. De vredesmars 'Veenendalers voor Vrede', op de zaterdag voor kerst. Ook dit jaar vond er een editie plaats, met een mooi veelzijdig programma. In een deels wisselende samenstelling trok het zo'n 60 bezoekers.
'Veenendalers voor Vrede' werd dit jaar georganiseerd door Jan Breur in samenwerking met Vredes initiatief Veenendaal.

Foto: AJ Breur

De groep verzamelde zich op de markt, waar Jan Breur om 14:00u zijn welkomstwoord hield. Van daaruit liep men via de Sandbrinckstraat naar het gemeentehuis. Daar sprak Anita Tijdeman namens Vredes initiatief Veenendaal.

Tijdeman las het gedicht 'Oude Droom' van Paul van Vliet voor.
"Want die stokoude droom heeft nog heel veel te geven. Hij heeft een geheim en dat zijn wij soms kwijt."
Maar die oude droom verdient het om levend gehouden te worden...

Foto: AJ Breur

Daarna trok de stoet langs de Brouwersgracht, waar op twee halteplaatsen geluisterd werd naar een spreker.

Tegenover de Corridor (achterzijde), ter hoogte van BasicFit, sprak Betty Valkenburg namens Amnesty International. Zij sprak over de Universele Rechten van de Mens, en hoe het van belang was om deze te bewaken. Ook in Nederland - waar haatzaaien en verdeeldheid steeds meer op de loer ligt.

Bij het bruggetje tussen het Thoomesplein en het Kees Stipplein, vlakbij het stadsstrand, bevindt zich een watertappunt. Hier sprak Ingrid Niemans van Platform Samen Duurzaam Veenendaal over de relatie tussen water, duurzaamheid en vrede.

Foto: AJ Breur

Stadsgids Jaap Pilon sprak bij het Zwaaiplein.
Hij was aanvankelijk gevraagd om het verhaal van de Synagoge en Arie van Hensbergen te vertellen, maar hij koos een ander, ouder, verhaal. Namelijk de ontstaansgeschiedenis van Veenendaal.

De Rhenense Venen lagen immers op de grens met Gelre. En elke poging om de Venen te ontginnen was gedoemd te ontaarden in oorlog. Pas toen er vrede met Gelre kwam, was het veilig om turf te winnen - en kon het Rijnoctrooi worden aangevraagd bij Karel de Vijfde.
Veenendaal had niet kunnen ontstaan, als er geen vrede was.

Foto: AJ Breur

Op het Scheepjeshofplein sprak Dominee Tineke Wielstra-Ensing, van PKN Veenendaal. Zij vertelde over het Armeense gezin dat vorig jaar gedreigd werd uitgezet te worden. De Bethelkerk in Den Haag bood 'kerkasiel', door een kerkdienst te houden die 24 uur per dag doorging. Een groep uit Veenendaal woonde een deel van de dienst bij, om solidariteit te tonen en een bijdrage te leveren aan het kerkasiel.

Na de bijdrage van Dominee Wielstra ging de stoet naar het Thoomesplein, waar Jan Breur zijn slotwoord hield.

Foto: AJ Breur

Breur stond stil bij het verschil tussen volledige neutraliteit en gelijkwaardigheid. Neutraliteit is wegkijken en impliciet de kant van de sterkste kiezen - en geen optie als je betekenisvol over vrede wilt spreken. Gelijkwaardigheid is echter onmisbaar in de vrede. Want de vrede is er pas echt, als zij er is voor ieder mens.

Na dit slotwoord ging de groep uiteen. De kerstdagen tegemoed.
Met dromen van vrede in hun hart.

Foto: AJ Breur

The one thing we're all waiting for
is peace on earth and end to war...
QUEEN - THE MIRACLE


Foto: Veenendalers Voor Vrede

Vredesmarsen:

Vredes Initiatief Veenendaal

Wilt u Vredesinitiatief Veenendaal steunen?
Donaties kunnen worden gestort op
NL45SNSB0706169727 t.n.v. Vredes initiatief Veenendaal.

Reactie toevoegen

U bent hier