h

Internationale Vrouwendag met de SP

8 maart 2021

Internationale Vrouwendag met de SP

Foto: SP Veenendaal

Impact met invloed; stem op een vrouw

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Een dag om stil te staan bij de strijd van vrouwen voor gelijkwaardigheid, overal ter wereld. In Veenendaal besteedt de SP jaarlijks aandacht aan deze bijzondere dag.

Foto: SP Veenendaal
Op zaterdag 6 maart deelde de partij bloemen uit in het centrum van Veenendaal. Deze bloemengroet is inmiddels een traditie. Aan het bloemetje zat een kaartje met een begeleidende tekst over het thema van Internationale Vrouwendag dit jaar: impact met invloed. En de oproep om op een vrouw te stemmen - Lilian Marijnissen.

Vrijwilliger Toke van de Rovaart heeft over deze actie een blog geschreven. Diezelfde dag werd ze overigens nog eens verrast: als lid van het belteam kreeg ze de titel 'superbeller'. Een hele eer voor deze harde werker.

Blogs Toke van de Rovaart:

Foto: SP Veenendaal

De zendtijd van de SP op de digitale reclamezuil in het centrum staat deze dagen eveneens in het teken van ‘stem op een vrouw’. Uiteraard wordt de aandacht gericht op lijsttrekker Lilian Marijnissen, maar de SP heeft meer vrouwelijke toppers op de lijst staan.

Renske Leijten, die samen met gedupeerde ouders knokt tegen het onrecht en leed in de toeslagenaffaire. De in Veenendaal opgegroeide Sandra Beckerman die zich onaflatend inzet voor goede en betaalbare woningen voor iedereen. Sunita Biharie; nieuwkomer op de lijst die als hulpverlener en voormalig jeugdzorgjongere blaakt van energie en (levens)ervaring. Om maar eens een greep te doen.

Meer over de kandidaten:

Foto: SP Veenendaal

Barbara Passchier heeft voor de website van SP Veenendaal een longread geschreven over het thema van Internationale Vrouwendag 2021: Invloed met impact. Dit deed ze aan de hand van het boek 'Three Guineas' van Virginia Woolf.

In haar stuk bespreekt Passchier welke invloed vrouwen kunnen hebben op het bereiken van een betere wereld. En dat zit wat haar betreft niet zozeer in directiekamerfeminisme, waarin slechts een handjevol vrouwen een plekje aan de top bereiken: "Feminisme wordt nogal eens verward met individuele vrouwen die carrière maken, terwijl het zou moeten opkomen voor iedereen die uitgebuit, gedomineerd en onderdrukt wordt. (...) Feminisme dat er is voor 99% van de mensen, en niet voor de 1% rijkste en machtigste."

De impact die vrouwen kunnen maken ziet ze als volgt: "Als we met elkaar optrekken, kunnen we daadwerkelijk impact maken. De impact die het oppervlak van de neoliberale samenleving vervormt. Voor de 99% van de mensen, ongeacht hun sekse, klasse, ras, religie, leeftijd of gezondheid."

Blogs Barbara Passchier:

Foto: SP Veenendaal

Verkiezingen:
Internationale Vrouwendag:

Reactie toevoegen

U bent hier