h

Naastenliefde niet bestraffen!

23 april 2021

Naastenliefde niet bestraffen!

Foto: Cor van Londen

Motie SP, ChristenUnie e.a.:
Vrijstelling giften in de bijstand

Zou 'boodschappen-gate' ook in Veenendaal kunnen gebeuren? Die kans is een stuk kleiner, nu een motie van SP, ChristenUnie en anderen is aangenomen in de gemeenteraad. Die motie regelt een vrijstelling van giften voor mensen in de bijstand tot 1200euro per jaar.

Dit jaar bereikte een zaak in de gemeente Wijdemeren nationale bekendheid. Een vrouw werd aangeklaagd door de gemeente, omdat zij zo nu en dan een tas boodschappen van haar moeder ontving terwijl ze in de bijstand zit. Al gauw bleek dat dit verhaal geen uitzondering is...

... SP'er Jasper van Dijk diende, samen met anderen, in de Tweede Kamer een motie in om de wet wat menselijker te maken. Het stimuleert niet echt om mensen te helpen, als je daarmee alleen maar de problemen vergroot. Hij regelde dat bij wet giften aan mensen in de bijstand worden vrijgesteld tot een bedrag van 1200euro per jaar.

Het kabinet Rutte heeft die motie echter (nog) niet uitgevoerd.
Daarom besluiten steeds meer gemeenten om het heft in eigen hand te nemen. In Veenendaal sloegen Jan Breur (SP) en Jeroen van Esseveld (ChristenUnie) de handen ineen om dit te regelen.

Foto: Jan Breur

Zij schreven een motie om ook in Veenendaal een vrijstelling te laten gelden van 1200 euro. In de raadsvergadering van 22 april diende Breur de motie in. Niet alleen namens SP en ChristenUnie, maar ook namens GroenLinks, Denk, D66, ProVeenendaal en de PvdA. De indienende partijen waren al goed voor een meerderheid, maar kregen ook nog steun van het CDA.

De stemming eindigde met 20 voor en 12 stemmen tegen de motie.
SP'er Jan Breur is zeer tevreden: "Het kan niet de bedoeling zijn dat je mensen in de problemen brengt als je ze juist wil helpen. Ik ben blij dat we hebben kunnen regelen dat naastenliefde gewoon kan."

De SP dankt de mede-indieners van de motie voor de samenwerking, met name Jeroen van Esseveld, die heeft meegedacht bij het opstellen ervan.

motie 

Zie ook:

Reacties

S van samenwerking staat goed in ons programma! Volhouden zo, eer van jullie werk!

Reactie toevoegen

U bent hier