h

Dag van de Arbeid 2021

2 mei 2021

Dag van de Arbeid 2021

Foto: SP Veenendaal

Flyer-actie in het Centrum

Op 1 mei is het de Dag van de Arbeid. Een wereldwijde feest- en gedenkdag om stil te staan bij de strijd van werknemers voor fatsoenlijk loon en arbeidsomstandigheden. Ook in Veenendaal werd hier aandacht aan besteed; de SP deelde flyers uit in het centrum om op te komen voor de werkenden.

De SP staat voor verhoging van de lonen - te beginnen met het minimumloon. Ook wil de SP dat bedrijven aan winstdeling gaan doen met hun werknemers, zodat niet alleen de directeuren en aandeelhouders profiteren van de winst, maar ook de mensen die voor die winst hebben gewerkt. Bovendien wil de SP pensioenszekerheid en een gelijke beloning voor mannen en vrouwen.

Foto: SP Veenendaal

"Het afgelopen jaar heeft de supermarktbranche bijvoorbeeld enorm geprofiteerd," licht fractievoorzitter Jan Breur toe. "Omdat de horeca gesloten was, kochten mensen meer lekkers in de supermarkt om het thuis gezellig te maken. Maar de cassieres en vakkenvullers zien van die winsten geen cent terug. Veel van hen hebben een onzeker contract tegen minimumloon. Dat moet en kan anders."

De Dag van de Arbeid wordt sinds 1890 gevierd. In de Verenigde Staten en een groot deel van Europa gingen mensen de straat op voor de achturige werkdag, betere arbeidsvoorwaarden en het behoud van vrede.
"Veel zaken die nu vanzelfsprekend zijn, zoals de achturige werkdag en weekendrust, zijn bevochten door de arbeidersbewegingen," aldus Breur. "Laten we hopen dat de zaken waarvoor we nu strijden, voor toekomstige generaties ook vanzelfsprekend zullen zijn."

Foto: SP Veenendaal


Zie ook:

Reacties

Goed verwoord Jan, volgens Peet staan we weer in de krant van vandaag!

Ik had het gezien.

Reactie toevoegen

U bent hier