h

Van Fabrieksterrein naar woongebied...

7 mei 2021

Van Fabrieksterrein naar woongebied...

...maar erg betaalbaar wordt het niet!

De zaak "Trivium"

Het bedrijf Trivium gaat haar activiteiten naar Hongarije verplaatsen, omdat het daar nu eenmaal goedkoper is. De 130 werknemers verliezen hun baan (lang leve het kapitalisme), en op het Ardagh/Boxal-terrein zal de fabriek plaatsmaken voor woningen. Met hoogstwaarschijnlijk een pittig prijskaartje. Betaalbare huurwoningen gaan het in ieder geval niet worden...

In de afgelopen maand is er uitvoerig over de toekomst van dit stukje grond gesproken in de gemeenteraad...

Werkgelegenheid

115 vaste krachten en 15 uitzendkrachten worden door het vertrek van Trivium van hun baan beroofd. Dit is een klap voor de Veense werkgelegenheid - en een drama voor de werknemers zelf.
"Trivium Veenendaal sluit in twee fases. Vier lijnen per 1 maart en overige lijnen uiterlijk per 1 september 2021," liet FNV-woordvoerder Murat Sekercan begin dit jaar weten aan 'de Rijnpost'. De vakbond speelt een actieve rol in de juiste afwikkeling.

Toen 'Trivium' op 15 april werd besproken in de raadscommissie, stond SP'er Sietse van der Bij uitvoerig stil bij de betekenis van de sluiting van de fabriek voor de werknemers: "We vinden dit erg jammer van de werkgelegenheid. Er werken hier veel mensen. Wij wensen de medewerkers veel sterkte toe en we hopen dat ze snel weer werk kunnen vinden."

vervuilde grond

Van der Bij heeft persoonlijk ook een band met de fabriek: zijn vader heeft er gewerkt. Dat heeft hem ook kennis opgeleverd waardoor de SP extra alert is op de vervuiling die daar mogelijk in de grond zit. "Ze gebruikten allerlei middelen om de blikken te ontvetten voordat ze die op maat sloegen, zoals ze dat noemden," lichtte hij toe aan 'De Gelderlander'.

De gemeente aast op de grond om daar huizen op te bouwen. Maar kan dat wel, of moet de bodem eerst gesaneerd worden? En wie is verantwoordelijk voor de kosten die daarbij komen kijken?
"Voor ons is het heel normaal als de vervuiler betaalt," zei Van der Bij in de raadscommissie. Wethouder Stroobosscher zegde toe dat de grond schoon genoeg zal worden opgeleverd voor woningbouw.

In 2013 stelde de SP ook al schriftelijke vragen over de uitstoot van Ardagh/Boxal, toen uit een onderzoek van het RIVM bleek dat deze de milieunorm overschreed. Omwonenden maakten zich zorgen om hun gezondheid.

Dure huizen

De gemeente wil huizen laten verrijzen op de grond die Trivium (gesaneerd en wel) achter laat. Maar wie denkt dat dit zal bijdragen aan een oplossing voor de wooncrisis, komt bedrogen uit. Gewone stervelingen zullen zich deze woningen niet kunnen veroorloven.

In de grondexploitatie die de Gemeente heeft opgesteld, is er op het terrein geen plaats voor betaalbare huurwoningen. 'Betaalbare' koopwoningen zouden er wel kunnen kopen, maar in de bureaucratenlogica geldt een woning van 4,5 ton ook al als 'betaalbaar'.

Bij het vaststellen van de grondexploitatie in de Gemeenteraad, op 22 april, diende SP-fractievoorzitter Jan Breur een motie in om in het vervolgtraject alsnog te onderzoeken of er betaalbare huurwoningen zijn te realiseren. Voor deze motie kreeg hij echter geen meerderheid achter zich...

motie


Zie ook:

Reactie toevoegen

U bent hier