h

Teleurstellend: Energietoeslag 2023 blijft in de knip

27 januari 2023

Teleurstellend: Energietoeslag 2023 blijft in de knip

Foto: Jan Breur

Meerderheid tegen vlotte uitkering

Veel mensen hebben moeite met de energierekening. Ze kunnen hem niet betalen, of durven uit angst voor de kosten de verwarming niet aan te zetten. Een voorstel van de SP om alvast de €500,- energietoeslag uit te keren die het Rijk beschikbaar heeft gesteld kreeg één stem te weinig achter zich. Daarmee blijft het geld in de knip, en de mensen in de kou...

Het Rijk heeft dit geld beschikbaar gesteld, en adviseert een vlotte uitbetaling - zodat de mensen weer vooruit kunnen. Veel gemeenten doen dit ook, en Rhenen en Renswoude verdubbelen het beschikbare bedrag zelfs, uit eigen budget.
Zo niet Veenendaal. Wethouder Stroobosscher wacht liever tot het juli is. Dan wordt namelijk bekend of - en hoeveel - geld er nog bij kan. En het is voor hem nu eenmaal makkelijker om de toeslagen in één keer over te maken.

Onacceptabel, vindt de SP. Fractievoorzitter Jan Breur:
"Het ministerie adviseert spoedige uitbetaling. Nu hebben de mensen het koud; nu is het winter. Waarom wil de wethouder zo graag tegen het advies van het ministerie ingaan, en mensen in de kou laten zitten?"

De SP diende het voorstel in, mede namens GroenLinks en PvdA. Verder kreeg het voorstel steun van ProVeenendaal, Lokaal Veenendaal, D66 en Alies Katerberg van het CDA.
De rest van het CDA stemde, net als ChristenUnie, SGP en VVD, tegen het voorstel. Daardoor was er geen meerderheid voor een vlotte uitbetaling, en zullen de rechthebbenden van de toeslag moeten wachten op hun geld...

Motie

Zie ook:

Reactie toevoegen

U bent hier