h

In Veenendaal is de grond droog en dor.

27 september 2019

In Veenendaal is de grond droog en dor.

Foto: AJ Breur

Afgelopen maandagavond vond in Panorama de eerste ontmoeting plaats onder de naam "Koffie, koek en uitkering". Organisator van de avond was John Keulstra met steun van de SP. John heeft als uitkeringsgerechtigde een ruime ervaring met de aanpak van deze problematiek door de gemeente Veenendaal. Zijn ervaringen zijn niet geweldig en door deze avond te organiseren hoopt hij ervaringen van anderen te horen en misschien samen met hen met meer succes de strijd met de gemeente aan te gaan. Helaas was de opkomst kleiner dan gehoopt en gewenst.

John opende de avond en gaf daarna het woord aan Sietse van der Bij, die iets vertelde over de SP, over de zaken, die landelijk worden vastgesteld (zoals de hoogte van de uitkering) en wat de gemeente dan hierin voor verantwoordelijkheden heeft. Ook vertelde hij daarbij over het vrij recent uitgevoerde onderzoek, waarbij bleek, dat de bejegening van cliënten door de gemeente Veenendaal slecht was. Daarna vond de beoogde uitwisseling van ervaringen plaats. Die ervaringen werden vrijwel allemaal gekenmerkt door teleurstelling over de gemeente. Algemeen was het gevoel, dat de gemeente niet helpt om je leven weer op de rit te krijgen en een nieuw toekomstperspectief te vormen als je daar noodgedwongen aanklopt, maar dat eerder een beleid heeft, dat erop gericht is je zo snel mogelijk weer kwijt te zijn. Snel weer aan het werk. Of dat nu bij je past of niet, Of je er nu van kan rondkomen of niet.

Foto: AJ Breur

Natuurlijk wordt iedere Nederlander geacht de wet te kennen, maar iedereen weet, dat dit helaas niet zo is. Vaak is het veel te ingewikkeld om te begrijpen. En de ervaring is, dat de informatie, die er dan nodig is, maar mondjesmaat gegeven wordt en er niet op gericht is om de cliënt te helpen zijn mogelijkheden op een rijtje te krijgen, zodat hij weer aan zijn toekomst kan gaan denken en werken. Ook kwamen er verhalen over mensen, die naar andere gemeenten (zoals Wageningen) waren verhuisd, waar zij oneindig veel beter waren geïnformeerd en geholpen, waardoor het nu weer goed met zij ging.

Een van de aanwezigen zei: "wat je nodig hebt is niet alleen een stevige ondergrond om op te staan, maar die grond moet ook vruchtbaar zijn zodat je er iets op kunt verbouwen. In tegenstelling tot veel andere gemeenten is dat in Veenendaal niet zo. De grond is daar droog en dor. En als je dan in die gemeente woont is het pijnlijk en frustrerend om te zien, dat het in het tuintje van de buren wel groeit en bloeit".

Door de geringe opkomst kon er nog geen start worden gemaakt met de droom van John: in plaats van ieder voor zich samen strijden voor een menselijker bejegening en een beter beleid door de gemeente Veenendaal.

Foto: Koffie, Koek & Uitkering

Reacties

De kop is eraf, misschien de volgende keer wat gerichter flyeren, verder was het best een gezellige avond ondanks de geringe opkomst!

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier