h

Franse Gat weer schoon!

20 maart 2023

Franse Gat weer schoon!

Foto: Cor van Londen

Zaterdag 18 maart was het weer zover. De 'landelijke opschoondag' was weer daar en -net zoals we al een hele reeks van jaren doen- trokken we weer naar het Franse Gat om te gaan helpen om de buurt te ontdoen van zwerfafval.

Toen wij bij Plein Zuid aankwamen had de groep de welkomstkoffie/limonade al op en kreeg zij instructie over waar en wat er gedaan moest worden. Dus ook wij snel het gele hesje aan, een afvalzak en een grijper gepakt en aan de slag!

Al snel viel op, dat er veel minder troep op straat lag dan in voorgaande jaren. Er lagen vooral veel minder plastic flesjes (door het statiegeld?) en lachgasampullen (nu verboden). Zo zie je, dat beleid op dit gebied wel degelijk goed is en helpt om de boel schoon te houden! Wat ik wel heel veel tegenkwam waren sigarettenfilters/-peuken, sigarettendoosjes, kassabonnen, snoeppapiertjes en snoepzakjes, kartonresten en (ongelofelijk maar waar en raar!) groene zakjes met hondenpoep, die langs de Bergweg zomaar in de bosjes waren gesmeten. Waarom wordt geen klacht ingediend bij de gemeente, dat er te weinig afvalbakken en depodogs zijn of waarom worden de zakjes niet thuis in de eigen kliko gegooid?

Foto: Cor van Londen

Wat zeker opviel tijdens de rondgang was, dat er in de wijk inderdaad heel weinig depodogs en afvalbakken staan en ook, dat die -als ze er al staan- soms heel ondoordacht zijn geplaatst. Zo kwamen we langs het speelveldje op het Da Costaplein: aan de ene kant van het veldje staat een bankje, lekker in het zonnetje, en aan de andere kant van het veldje (lekker dicht bij de weg wat makkelijk is met het legen?) een afvalbakje. Rondom dat bankje was ik wel even bezig!
En op een plein verder, het Talmaplein, stond zelfs helemaal geen afvalbak ondanks de speelruimte daar. Een buurtbewoonster vertelde, dat een moeder daar altijd een afvalzak aan de boom bond. Kortom, misschien moet de gemeente nog eens goed nadenken over het plaatsen van afvalbakken: moeten er meer bakken worden geplaatst en wat is dan de beste plek, zodat het afval erin gegooid wordt en niet een aantal meters verderop op de grond omdat daar nu eenmaal het bankje staat. Die bakken staan er toch voor het zoveel mogelijk beperken van zwerfafval?

Moe kwamen wij tegen twaalven weer terug bij Plein Zuid, waar we onze flink gevulde afvalzakjes, grijpers en hesjes weer konden inleveren. Als dank was er voor al die vrijwilligers, die geholpen hadden om de wijk weer schoon te krijgen, drinken en een heerlijke zak patat. Daarna keerde iedereen voldaan weer huiswaarts. Tot volgend jaar!

 

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier