h

Een echte uitdaging!

11 november 2018

Een echte uitdaging!

Afgelopen donderdag heb ik weer een poosje op de tribune van de raadszaal gezeten.De begroting voor de komende jaren stond op de agenda en de 13 partijen in Veenendaal mochten allemaal hun zegje doen, waar zij vonden dat het geld naar toe moest.

Ik zeg met recht dat ik ‘een poosje’ op de Tribune gezeten, want als gewone burger begrijp ik echt het taaltje niet wat door de raadsleden gesproken wordt. Ik haakte daarom al snel af. Maar in die tijd dat ik er zat, heb ik toch mijn best gedaan om te volgen wat er gezegd werd.

Zo hoorde ik dhr. Janssen van Pro Veenendaal iets zeggen over 'Right to challenge'.  Voor mij een ware uitdaging om me daar iets bij voor te stellen. En het was alsof dhr. Janssen dat voelde. In de daarop volgende zin pleitte hij voor simpele en eenvoudige bewoordingen.
Daar ben ik echt voorstander van. Want zelfs dhr. Both van het SGP, wiens intellectuele kwaliteiten ik toch echt wel hoog heb (dat bleek wel uit dat hij het  aardig woordje over de grens sprak; hij had het o.a. over ‘skippen’ en ‘downgraden’) begreep ook al niet alles.

Zo had hij vragen bij het voorstel van Denk om iets tegen discriminatie te doen. Het blijkt namelijk  uit een onderzoek dat in heel Nederland er discriminatie is bij de woningtoewijzing en op de arbeidsmarkt. "Wilt u hiermee zeggen dat dat ook in Veenendaal gebeurd? Hebt u hier cijfers over? Kunt u dit hard maken?" Vroeg dhr. Both herhaaldelijk aan de fractievoorzitter van Denk. En elke keer antwoordde dhr. Çoban dat Veenendaal een gemeente in Nederland is en dat we niet op een eilandje zitten. Ik snapte dhr. Çoban meteen. Maar dhr. Both zelf had daar toch wel heel veel tijd voor nodig.
Ja, dacht ik, zo lukt het je wel om tot in de late uurtjes te vergaderen.

Wat dat betreft kon dhr. Lochtenberg van Lokaal Veenendaal er ook wat van. Hij schepte er genoegen om andere politieke partijen de maat te nemen op hun partijprogramma. Zo verweet hij D66 te doen aan kiezersbedrog. En ook hij herhaalde dit vervelends toe.
Ik denk dan: tijden veranderen, omstandigheden veranderen en als politieke partij moet je je daar op aanpassen. Het is niet allemaal zwart wit. Er zijn veel verschillende kleuren. Daar wil  ik dhr. Lochtenberg bij deze gelegenheid graag op attenderen.

Het meest grappige vond ik die avond mevr. Bottema van de VVD. Zij sprak over een bruisend centrum. Misschien dat zij het idee heeft dat als je iets maar vaak genoeg zegt, dat het dan waarheid wordt. Ik moet haar teleurstellen. Zelf had ik namelijk die dag net een rondje Corridor- Hoofdstraat-Passage gelopen. Nou het bruiste echt niet. Met mij liepen zo’n twintig mensen door de Corridor. En op dat rondje heb ik welgeteld dertig lege winkelpanden gezien.
Het kan natuurlijk ook zijn dat mevr. Bottema het bruisende frituurvet bedoelde van al die eettentjes die Veenendaal rijk is.

Nou ja, ik ben vroeg naar huis gegaan.
En ik hoop dat de raad de woorden van dhr. Janssen ter harte neemt en de taal van het volk gaat spreken.


Zie ook:

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier