h

Stikstofcrisis

8 september 2022

Stikstofcrisis

Foto: SP Veenendaal

Nangialay en ik staan voor Birlik met onze koopkrachtkrantjes. Er loopt een vrouw de winkel uit. Ze komt op ons af en ik vraag haar of zij het leven ook zo duur vindt worden.
"Ja," zegt ze "maar ik ben boerin.” Als ik haar vraag of zij onze plannen om het leven weer wat betaalbaarder te maken eens wil doorlezen, krijg ik nul op mijn rekest. Eerst moeten de stikstofproblemen opgelost worden.
En ze loopt naar haar auto.

Ik begrijp dat ze boos is. Zij voelt haar toekomst tussen de vingers glijden. Dat is om gek van te worden. Maar ik ben het niet met haar eens. Je kan je niet alleen focussen op het ene probleem en de andere problemen laten voor wat ze zijn. Dat doen we als SP ook zeker niet. Ook voor de stikstofcrisis hebben we een oplossing:
Sterker nog, de SP heeft al jaren gewezen op het stikstofprobleem. Door de grote hoeveelheid stikstof neemt de biodiversiteit af. En juist door biodiversiteit houden we de grond gezond!

Wij vinden daarom ook al jaren, dat:

  1. de megastallen teruggedrongen moeten worden en wij pleiten voor meer boeren met een kleinere veestapel. Verder wil de SP dat de boeren aan landschapsbeheer doen en daar een welverdiende beloning voor krijgen.
  2. de productieketen tussen de boer en de consument korter moet en de partijen in deze keten (waaronder ook de supermarkten) aan de boeren een EERLIJKE prijs moeten betalen voor de geleverde producten. En dat zij hiervoor ook een redelijke prijs aan de consument moeten vragen.
  3. de banken de boeren  gestimuleerd (lees gedwongen) hebben om aan schaalvergroting te doen. Daarom stelt de SP voor om de banken mee te laten betalen aan de stikstofcrisis. Zo betalen ze iets terug van de enorme winsten, die ze door dit gedrag jarenlang hebben gemaakt.
  4. en natuurlijk moeten behalve de boeren ook de industrieën en het vervoer hun aandeel aan de stikstofcrisis betalen.

De kans is maar heel klein dat de betreffende boerin op onze website komt en deze blog leest. Maar je weet maar nooit. U weet nu in ieder geval wel wat ons standpunt is in de stikstofcrisis!

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier