h

Tilmann; buschauffeur met een groot hart!

23 januari 2023

Tilmann; buschauffeur met een groot hart!

Foto: Tilmann van de Loo

Interview met Tilmann van de Loo

Vanwege de stakingen in het streekvervoer, heb  ik een interview gehad Tilmann van de Loo, chauffeur op een van de streekbussen in de provincies Gelderland en Utrecht.

Tilmann, Onlangs heb je een carrièreswitch gemaakt van beveiliger naar buschauffeur. Hoe is die verandering jou bevallen?

Ik ben 17 jaar werkzaam geweest in de beveiliging.
Op een gegeven moment was ik het zat om 's nachts, en veel weekenden te werken voor weinig salaris.  In het begin was het wel spannend allemaal, want het was corona tijd en de bussen waren leeg. Na anderhalf jaar ben ik voor vast aangenomen met standplaats Ede. Lekker dicht bij.

Kan je iets over je werk vertellen? Hoe ziet je werkdag eruit en wat zijn de leuke dingen die je meemaakt?

Als buschauffeur maak je elke dag wel wat mee. Meestal leuke dingen:  Zoals met Oud en Nieuw, dat een mevrouw een oliebol kwam brengen bij de bushalte. Of toen het heel warm was, een jonge jongen die, een blikje drinken aan mij gaf.
Ik maak ook minder leuke dingen mee, zoals een meisje dat niet goed werd in de bus. Gelukkig isdat  goed afgelopen.!  Of een vervelende dronken man, en soms wel eens een verwarde man.
Ik vind wel dat we ook voor deze mensen moeten zorgen. Voor elkaar klaar staan. Dat maakt het werk ook leuk.

Hoe mijn werkdag eruit ziet?
Elke werkdag is anders soms heb ik een ochtenddienst of een gebroken dienst of avonddienst.  Elke dag heeft ook andere werktijden.  Daar moet je wel tegen kunnen. Ook zijn er elke dag andere ritten. Dat maakt het wel afwisselend. De tijd gaat dan ook altijd erg hard. 

Afgelopen donderdag en vrijdag is er bij het streekvervoer gestaakt. Hoe sta jij daarin?

Ook ik doe mee aan de staking deze dagen. De lonen moeten omhoog, en de werkdruk moet naar beneden. De gemiddelde leeftijd van een bus chauffeur is 55 jaar! Het ziekte verzuim is 20 procent! Willen we in de toekomst ook goede OV hebben moet er iets gebeuren vind ik.

Het OV is de laatste jaren uitgekleed. Ook voor de reizigers is dit niet goed. Veel bussen vallen uit met boze mensen als gevolg. Soms reageren ze dit af op de bus chauffeur.


Zie ook:

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier