h

Shepherd's Piet

22 oktober 2013

Shepherd's Piet

TER AANBEVELING:

Lees voorafgaand aan dit artikel ook "De Zwarte Man..." HIER

"Waarom zou je het origineel behouden, als je ook een slap aftreksel hebt rondlopen?" Ze zei het niet letterlijk zo, maar hier kwam het wel op neer toen Verene Shepherd zich afvroeg wat Nederland met twee Santa Clauses moet. Als het aan haar ligt, wordt het Sinterklaasfeest afgeschaft en mogen we de Kerstman gaan omarmen.

Shepherd, die hierboven op glansrijke wijze haar onbenul tentoonspreidde waar het op Sinterklaas aankomt, moet de werkgroep leiden die beoordeelt of Sinterklaas' partner, Zwarte Piet, een racistisch fenomeen is. Echter, nog voor de commissie aan haar taak begonnen is, heeft Mevrouw de Voorzitter zich al een standpunt aangemeten: Zwarte Piet is racisme.

Ik ben niet zo dom om mijn vingers te branden aan de vraag of ze daarin wel of niet gelijk heeft. Een standpunt over Zwarte Piet leidt alleen maar tot ellende. Shepherd had het alleen niet moeten zeggen; en zeker niet voordat de werkgroep haar werk heeft gedaan.

Shepherd heeft daarmee haar onafhankelijkheid te grabbel gegooid. Daarmee is het nu gratis pepernoten rapen voor iedereen die niets wil weten van de racistische lading van Zwarte Piet. Het VN-oordeel kan rechtstreeks in de prullenbak worden gemikt; ondanks welke mogelijke uitkomst dan ook.

Niet alleen haar onafhankelijkheid, maar ook haar geloofwaardigheid heeft ze verspeeld. Want enerzijds claimt ze dat Zwarte Piet "terugkeer naar de slavernij" is, en dat ze zich als "black person" zou verzetten tegen het Sinterklaasfeest; anderzijds is het Noroez-feest op de UNESCO-lijst van Werelderfgoed geplaatst. Hajji Firuz, de Iraanse equivalent van Zwarte Piet, die onlosmakelijk aan het feest gekoppeld is, was geen belemmering. In tegendeel: de VN claimde dat Hajji Firuz bijdraagt aan de culturele diversiteit van het feest.
Shepherd en haar werkgroep zwegen toen.

Diezelfde UNESCO-lijst bevat vrouw-onvriendelijke tradities, zoals het Kumoidori (Japan), Chhau (India) en Abrahamdag (Leuven, Belgie). Ook hierover klonk geen onvertogen woord van Shepherd en haar werkgroep. En hoewel vrouwen in deze tradities worden uitgesloten, zag zij hier geen reden om artikel 15 van ICESCR* erbij te trekken; wat zij wel deed om Zwarte Piet... uhm... zwart te maken. Kennelijk vindt zij vrouwen en Iraniers niet belangrijk genoeg om je druk over te maken.

Nee, dan onze Zwarte Piet. Mevrouw Shepherd wil zelfs naar Suriname afreizen om daar met de Commissie voor Herstelbetalingen (uit de slavernij) te spreken.
Op zich ben ik me ervan bewust dat de rijkdom van het Blanke Westen deels te danken is aan de uitbuiting van uitheemse volkeren - onder andere door gebruik van slaven.
Op zich ben ik het ermee eens dat wij een ereschuld hebben bij de nazaten van diegenen die onderdrukt zijn.
Alleen zie ik niet in wat Sinterklaas hiermee te maken heeft. Het enige wat hieruit blijkt, is dat voor mevrouw Shepherd al vaststaat dat Zwarte Piet een (Surinaamse) slaaf is - een stelling die ik niet zondermeer durf aan te gaan, maar die voor Shepherd probleemloos (zonder onderzoek) wereldkundig gemaakt kan worden.

Dit is de logica van Mevrouw Shepherd en - indien zij niet gewraakt wordt - dus ook van de VN:
"Een zwartgeschminkte man als onderdeel van een eeuwenoude heidense traditie laten rondlopen op een feestdag draagt bij aan de culturele diversiteit van het feest, maar een zwartgeschminkte man als onderdeel van een eeuwenoude heidense traditie laten rondlopen op een feestdag is racisme en de terugkeer van de slavernij."

Shepherd heeft met haar vroegtijdige, niet-onderbouwde stellingname feitelijk iedereen laten vallen die zich (terecht of onterecht) gekrenkt voelt door Zwarte Piet.
De rest van Nederland kan zijn feestje behouden, want er is geen VN die Sinterklaas geloofwaardig iets maar een strobreed in de weg kunnen leggen.

Dank u, Sinterklaasje...

 

Noot: Veel van de informatie in dit artikel is ontleend aan het stuk  "De dubbele moraal van Verene Shepherd
(zwartepieten met de VN II)" van Disputax.
HIER

_________
*)ICESCR= International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights

Article 15. 1. The States Parties to the present
Covenant recognize the right of everyone:

(a) To take part in cultural life;

(b) To enjoy the benefits of scientific
progress and its applications;

(c) To benefit from the protection of
the moral and material interests resulting from any scientific, literary or artistic production of which he is the author.

 

Reacties

Slavernij en discriminatie zijn natuurlijk heel verwerpelijk. Wij hebben als Nederland een zeer beladen geschiedenis als het bijvoorbeeld gaat om slavenhandel. De onverdraagzaamheid en vele discriminatie die er vandaag de dag is is evenzeer verwerpelijk. Het kolonialisme is een verzameling van zwarte bladzijden die erover gescheven zijn.

Als kind zag ik mensen met verschillende afkomsten en huidskleuren enthousiast Sinterklaas vieren. Ik heb er nooit racisme achter gezocht.

Bovendien kwam Homo Sapiens (de moderne mens) 150.000 jaar geleden uit Afrika en had een donkere huidskleur. Naarmate Homo Sapiens verder naar het noorden trok verdween het pigment.
Laat de kinderen lekker genieten van dit feestje.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier