h

Inleiding: een toekomst om in te geloven

18 juli 2018

Inleiding: een toekomst om in te geloven

Zomerspecial 2018: "Onze Revolutie"

OUR REVOLUTION (Onze Revolutie) is het boek waarin Bernie Sanders (1941) kort terugblikt op zijn race voor de democratische kandidatuur voor het presidentschap van de Verenigde Staten. Maar bovenal zet hij in het boek uiteen wat er mis is in de Amerikaanse politiek, en wat zijn plannen en ideeën zijn om dat goed te maken.
Sanders mocht de race om de kandidatuur (door vuil spel van de partijleiding) dan wel verloren hebben aan Hillary Clinton; zijn campagne in de voorverkiezingen hebben hem tot de meest populaire politicus van de VS gemaakt en veel belangstelling gegenereerd voor zijn ideeën.

De kandidatuur voor het presidentschap is hem misschien ontnomen, maar dat is zeker niet het einde van het verhaal. Sterker nog, het verhaal is net begonnen.
Senator Sanders wordt regelmatig gepeild als de populairste politicus in de verenigde staten, en zijn geestverwanten gooien hoge ogen bij tussentijdse en voorverkiezingen.
Beto O'Rourke in Texas, Randy 'Ironstache' Bryce in Wisconsin, Paula Jean Swearengin in West Virginia, Zephyr Teachout - in de race voor 'Attorney General' in New York... om een paar te noemen.
De organisatie 'Justice Democrats' helpt ECHT linkse kandidaten in hun campagne; de organisatie 'Wolf Pac' strijdt ervoor om het corrupte donorsysteem van de VS wettelijk aan banden te leggen. In verschillende staten is zij daarin succesvol.
Sanders' eigen organisatie 'Our Revolution' helpt gewone mensen op te staan tegen de politieke macht, en steunt politieke kandidaten met een vergelijkbaar programma als het zijne.
De roep om een eerlijke spreiding van kennis, macht en middelen wordt steeds beter hoorbaar in de VS, en 'socialisme' is al lang geen scheldwoord meer... er blijkt een vraag te zijn naar linkse ~ onversneden linkse ~ politiek.

Onlangs won de 28-jarige Alexandria Occasio-Cortez, als nieuwkomer in de politieke arena, de voorverkiezing als kandidaat-vertegenwoordiger namens het 14e New Yorkse District in het Amerikaanse congres.
Op zich is deze overwinning al opzienbarend, maar des te meer als je bedenkt wie haar concurrent was. De zittende congressman Joe Crowly, die dit district sinds 2013 vertegenwoordigt en daarvoor, sinds 1999 het zevende distrisct, als automatische opvolger (kroonprins) van Thomas Manton.
Crowly's bedje was gespreid in het congres, en nog verloor hij van een nieuwkomer wiens campagnebudget één zeventiende was ten opzichte van het zijne.
De boodschap van Occasio-Cortez, die zich net als Sanders een Democratisch Socialist noemt, sloeg nu eenmaal beter aan bij het electoraat.
En bij vele electoraten.

De politieke situatie in de VS van vandaag mag onder Trump weliswaar een complete chaos zijn - de ontwikkelingen die zich tegelijkertijd plaatsvinden wijzen de weg naar een toekomst om in te geloven...

En dan Nederland...

In Nederland ziet de situatie er net even minder hoopvol uit. Mark Rutte is nog steeds de lachende premier van Nederland die zijn vriendjes uit het bedrijfsleven pampert en de gewone Nederlander hak na hak zet. En hij wordt er nog voor beloond ook: zijn VVD is de grootste in alle peilingen.
Zijn belangrijkste uitdagers vindt hij nota bene aan zijn rechterzijde: in de vorm van de populistische 'partijen' PVV en Forum voor Democratie - volgens de peilingen zijn die samen even zo groot als de VVD.
En dan gaan er natuurlijk nog een aantal zetels op aan de ja-knikker partijen, waaraan je niets zult hebben zo lang rechts aan de macht is (en zeker niet wanneer ze zelf mogen meeregeren - lees: bewindslieden leveren om Rutte's wil uit te voeren.)

Op links laat de revolutie nog even op zich wachten. Natuurlijk: de campagne voor het Nationaal ZorgFonds heeft al steun van meer dan 270.000 mensen. Maar het blijft roeien tegen de stroom in, zolang Rutte aan de kant van de zorgverzekeraars staat.
Jesse Klaver had qua media-aandacht flink de wind in de zeilen tijdens de verkiezingscampagne in 2017 - maar wist uiteindelijk van GroenLinks nauwelijks een middelgrote partij te maken. Niet bepaald de Jessias die het linkse tijdperk inluidde...
Om nog maar over de SP te zwijgen. Het verkiezingsresultaat bij de Tweede-Kamerverkiezingen in 2017 was... 'meh' ~ bij gebrek aan een beter woord. En bij de gemeenteraadsverkiezingen zelfs dramatisch. Ook in Veenendaal. Hoewel de seinen op winst stonden, werd het verlies.

Dit meld ik niet om te doemdenken. Natuurlijk is het vervelend, maar we leven niet bij de gratie van verkiezingsuitslagen. We gaan gewoon keihard aan het werk: er is genoeg te doen!
Maar laten we ook niet onze ogen sluiten voor dit gegeven.
Waarom komt links in Nederland onvoldoende uit de startblokken, terwijl het in ~ nota bene ~ de Verenigde Staten floreert? Welke lessen hebben Sanders en zijn geestverwanten ons te leren, zodat ook wij een toekomst kunnen bewerkstelligen om in te geloven? Zijn de onderwerpen waar Sanders c.s. zich op profileren relevant voor Nederland, en hier toepasbaar?
De komende weken ga ik hier dieper op in. En hoop zo een bijdrage te kunnen leveren aan ONZE revolutie...

Jan Breur
juli 2018


Eerdere blogs over Bernie Sanders:

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier