h

Kinderopvangtoeslag (Snel wegwezen!)

8 december 2019

Kinderopvangtoeslag (Snel wegwezen!)

Het is niet mijn stijl om linkse vrienden af te vallen, maar wat GroenLinks de laatste tijd presteert doet mij wel even de wenkbrouwen fronsen. Eerst zeggen ze, nog voor alle begrotingsdebatten hebben plaatsgevonden, onvoorwaardelijke steun toe aan alle begrotingen die het kabinet voorlegt. En nu vinden ze ook nog eens dat er geen consequenties verbonden hoeven te worden aan de Kinderopvangtoeslag-affaire.

Onder verantwoordelijkheid van Staatssecretaris Snel heeft de Belastingdienst middels machtsmisbruik talloze levens geruïneerd. Door de hele Kinderopvangtoeslag-affaire zijn er mensen in de schulden gestort en zijn er huwelijken verruïneerd. Geen probleem kennelijk voor GroenLinks, maar ik zeg: Snel wegwezen!

Nog los van het feit dat de Belastingdienst willens en wetens achter onschuldige mensen aanzat, vraagt het systeem er ook om dat er fouten worden gemaakt. Daar kwam ik achter, toen ik enige tijd geleden kinderopvang aanvroeg voor de opvang van Tobias. Wat een ellende.

Het grote probleem op de aanvraagsite is, dat je hem niet langer dan 15 minuten onaangeroerd open kan laten. Maar je kunt ook niet aan één stuk doorwerken, want om de juiste getalletjes in te voeren, moet je op een andere pagina allerlei 'side-quests' uitvoeren. Zoals de 'reken-hulp' om je 'toeslag-inkomen' te berekenen. En zeker als je elke maand een ander bedrag verdient (welkom in de wereld van de nul-uren-contracten), dan kan ik je op een briefje nageven dat je je aanvraag niet binnen 15 minuten hebt afgerond.

Op zich is het niet onoverkomelijk als je na 15 minuten automatisch wordt uitgelogd; ware het niet dat je vorderingen ook niet worden opgeslagen. Dus je moet keer op keer weer helemaal opnieuw beginnen.
Gek, dat bij het aangifte doen je vorderingen WEL kunnen worden opgeslagen...

Het moet makkelijker kunnen. De belastingdienst kan er ook voor kiezen niet eerst te vragen naar je - door een rekenhulp gemangelde - inkomen, en de waarde van je huis. Over die gegevens beschikt de belastingdienst namelijk al, vanwege je aangifte. Hanteer die gegevens, en stel ze bij op het moment dat er een nieuwe aangifte wordt gedaan. Verreken één en ander eventueel dan.
Blijft nog over: het uurtarief en het LKR-nummer van je opvang. Dat moet lukken binnen een kwartier.

De belastingdienst zegt dat ze het niet leuker, maar wel makkelijker kunnen maken. Doe dat dan ook.

Na 5x opnieuw beginnen ben ik er uiteindelijk toch in geslaagd de aanvraag te voltooien. Tobias kan naar de opvang.
Het wachten is op het moment dat de Belastingdienst besluit mij neer te zetten als fraudeur. Met goedkeuring van GroenLinks...

Reacties

Succes Jan!

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier