h

Brug

2 februari 2022

Brug

Foto: Jan Breur

Als de Provincie dichtbij komt

Bij het verlaten van het Provinciehuis liep ik Burgemeester Kats tegen het lijf. "Hee, Gert-Jan," groette ik, "wat brengt jou hier?"
"Ik heb zodadelijk een afspraak met de Commissaris," antwoordde hij. "En ik neem aan dat jij net een vergadering van de statencommissie had?" Ik bevestigde zijn vermoeden. "Het ging over de Rijnbrug. Ik heb flink wat ongenoegen over de opstelling van Gelderland geuit," vertelde ik...

In de vergadering had Gedeputeerde Schaddelee mij een expert van de regio genoemd. Hij heeft in ieder geval goed in de kijker waar ik vandaan kom. Tot nu toe vind ik hem geen onsympatiek persoon, maar het voorstel waar ik me over moest buigen...
...gewoon doorgaan met de Rijnbrug alsof Gelderland nog meedoet? Dat is gewoon niet realistisch, en dat heb ik hem laten weten ook.

"De provincie Utrecht kan de last van Gelderland er niet bij dragen," had ik gezegd, "en we kunnen de rekening ook niet bij de gemeenten neerleggen. Er zijn twee oplossingen: òf Gelderland doet weer mee, òf het Rijk komt over de brug. En anders kunnen we simpelweg niet verder."
Het voorstel om er nog eens 30 miljoen tegenaan te gooien hoeft dan ook niet op onze steun te rekenen. Sterker nog: wat ons betreft gaat het hele project op pauze totdat Gelderland weer meedoet. Een andere optie hebben we nou eenmaal niet.

Verrassend genoeg ziet de VVD dat anders. Die voteren die 30 miljoen met liefde. Dit was reden voor mij om VVD'er André van Schie een vraag te stellen: "Ik ken de VVD als een partij die financiële verantwoordelijkheid hoog in het vaandel heeft staan. En toch gooit u nu 30 miljoen naar een project dat geen kans van slagen heeft. Hoe rijmt u dat met elkaar?"
Maar het was niet alleen de VVD. Vrijwel alle andere partijen wilden gewoon die bak geld in een project steken dat niet gerealiseerd gaat kunnen worden. GroenLinks had nog twijfels, en mijn enige medestander was zowaar de PVV. Voor alles moet een eerste keer zijn, zal ik maar zeggen.

Na de bespreking in de commissie, zullen Provinciale Staten een besluit moeten nemen. Andrea zal het stokje dus van mij overnemen. Veel woorden heeft ze er niet voor nodig; daar heb ik wel voor gezorgd.
Bij het rondje langs de partijen, of hier een lang of kort debat voor nodig was, had ik gezegd:
"Wat ons betreft kunnen we hier überhaupt geen besluit over nemen. Aan een kort debat hebben we ruimschoots voldoende om dat te zeggen."

Wordt ongetwijfeld vervolgd...

Zie ook:

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier