h

Van roestbak naar monument tot mascotte

28 april 2016

Van roestbak naar monument tot mascotte

Foto: Sietse van der Bij

Jaren geleden was de redding van het "kuikentje" een van de eerste successen van de SP Veenendaal. Eenieder die in vroegere tijden het oude buitenbad heeft bezocht kent ons Veense zwemkuiken. Menig persoon zal zich ook nog de blauwe plekken herinneren als je er op minder courante wijze vanaf probeerde te glijden. Heel logisch dus ook dat het niet meer goedgekeurd kon worden als speeltoestel. Maar zeker niet iets dat we zomaar als roestbak bij het oud ijzer in konden laten leveren als partij.

Foto: Jan Breur

Ondanks dat alleen GroenLinks voor de motie voor behoud mee had gestemd lukte het toch om dit beeldbepalende object van het buitenzwembad te redden. Er is een standbeeld van gemaakt. Jan Breur had de eer het standbeeld met de welbekende knalrode kuiken erbovenop mede te mogen openen. En tot op heden is dit klein cultureel historisch erfgoed nog altijd bewaard gebleven op de sokkel naast het binnenbad.

Foto: Sietse van der Bij

Afgelopen maand schrokken we alleen wel. Op de facebookpagina van het kuiken en op de Veenendaalse krant site stond een vervelend bericht. De sokkel zou betonrot bevatten en het kuiken moest alsnog verdwijnen…. Gelukkig bleek dit alles een grote 1 april grap. En zien we dat sindsdien het kuiken juist weer helemaal tot leven is gekomen als de nieuwe mascotte van het zwembad! In alle reclames komt hij naar voren als de vrolijke vriend van het zwembad en er rijden zelfs al auto’s rond met het kuiken er op. Al met al een prachtig gezicht.

Foto: Jan Breur

We vinden het super om te zien dat dit klein cultureel historisch erfgoed op deze manier weer helemaal tot leven is gekomen. En wensen zowel het kuiken als het zwembaden zijn bezoekers nog vele mooie jaren samen. We komen je snel weer eens bezoeken onze vriend!

Foto: Sietse van der Bij

Reacties

Nog een mooie muurschildering komt er ook nog bij: http://www.gelderlander.nl/regio/de-vallei/veenendaal/nieuw-leven-voor-veenendaalse-rode-bolletje-1.5983297

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier