h

Weggecijferd, teruggevochten!

25 juli 2023

Weggecijferd, teruggevochten!

Foto: SP Veenendaal

Expositie in Veenendaal

Na vele voorbereidingen door Sietse ~ zoals de vergunningaanvraag bij de gemeente en het in goede banen leiden van de aanvraag bij het landelijkbureau van de SP ~ kwam dan eindelijk op verzoek van de plaatselijke SP afdeling de straat tentoonstelling 'Weggecijferd, teruggevochten' naar Veenendaal! Deze tentoonstelling is opgezet door de fotograaf Bert Teunissen, in samenwerking met de SP, naar aanleiding van de toeslagenaffaire; een van de grootste schandalen van de belastingdienst en de kabinetten Rutte. Door dit schandaal is het kabinet Rutte 3 gevallen (helaas kwam hetzelfde kabinet terug).

In de toeslagenaffaire is er gebruik gemaakt van algoritmen, waardoor mensen met een buitenlands klinkende naam bij het aanvragen van de kindertoeslag vals beschuldigd werden van fraude. Hierdoor volgden grote problemen: geen baan, vele schulden, echtscheidingen, uit huis plaatsing van kinderen die ondergebracht zijn bij pleeggezinnen, en daar al een lange tijd zitten! Mensen uit hun huis gezet omdat ze de rekeningen niet meer kunnen betalen, afgesloten zijn van water en licht, geen kleding kunnen kopen voor de kinderen! Meneer Rutte heeft al herhaaldelijk zijn excuses aangeboden, helaas help je daar de getroffen gezinnen niet mee!

In een vorig kabinet is een begin gemaakt met het uitbetalen van de schulden, maar zover ik nu begrepen heb, is er nog geen 10% van de ouders uitbetaald. Want er moet een duur onderzoeksbureau aan te pas komen om te zien of dit wel goed gaat! De ouders die wel al geld hebben gekregen, moeten dit betalen aan hun schuldeisers, ze houden er niets aan over. Ze zijn hun huis, kinderen en hun leven kwijtgeraakt. Ze zijn voor de politiek een nummer geworden - maar wel door Bert Teunissen op beeld gezet, zodat ze als mens gezien worden!

Hun verhalen zijn in het kort op de borden te lezen. Een advocaat heeft samen met Renske Leijten en Pieter Omtzigt hard gewerkt om dit via een meldpunt uit te zoeken en aan het licht te brengen! Een klein deel van dit resultaat staat nu in Veenendaal met een indrukwekkende tentoonstelling op het Kees Stipplein en bij de van Kreelpoort opgesteld.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier