h

Plan Koopzondag Rhenen in behandeling...

20 juni 2016

Plan Koopzondag Rhenen in behandeling...

Foto: SP Veenendaal

Het Stadsgesprek dat vorige maand in Rhenen heeft plaatsgevonden, heeft niet geleid tot een wijziging van de plannen. Het voorstel van de VVD om bouw- en supermarkten elke zondag open te laten gaan, wordt op 5 juli besproken in de Rhenense gemeenteraad.

Dit heeft het Rhenense presidium, een overleg tussen Burgemeester en fractievoorzitters, onlangs besloten.

Helemaal onomstreden is het plan niet. 30% van de inwoners vindt dat de winkels gesloten moeten blijven; onder zowel winkeliers als winkelpersoneel is maarliefst 44% die mening toegedaan. Dit blijkt uit een enquête die is uitgevoerd namens de gemeenteraad.

Naar aanleiding van het plan hebben inwoners massaal brieven geschreven naar de gemeente. Maarliefst 650 brieven heeft de gemeente ontvangen. Het betreft hier voornamelijk protestbrieven, van mensen die zich tegenstander van de plannen tonen.

Door de Rhenense SGP worden de plannen als grievend ervaren. De partij voelt zich geschoffeerd na hun constructieve opstelling jegens de coalitie.
De ChristenUnie voert, samen met de RMU, een ansichtkaartenactie tegen de uitbreiding van de koopzondagen.

Ondertussen, in Veenendaal...

Ook in Veenendaal staat de koopzondag op de politieke agenda. Aanstaande donderdag besluit de gemeenteraad over een aanpassing van de winkeltijdenverordening die de koopzondag mogelijk moet maken.

Om het draagvlak hiervoor te peilen heeft Stichting Winkelstad Veenendaal een onderzoek gedaan onder winkeliers en personeel. Dit draagvlak is een doorslaggevende factor in het standpunt van de SP.
Uit het onderzoek blijkt, dat slechts 42% van de winkels echt open zou gaan; 18% van het personeel is bereid op zondag te werken. Het draagvlak is dus mager.

De SP kon in de raadscommissie nog niet vertellen wat hun definitieve standpunt donderdag zal zijn. Wel gaven ze aan dat zij de discussie graag in de integraliteit van het hele winkelgebied willen voeren - waarbij expliciet ook gekeken wordt naar de evenementen en het betaald parkeren op zondag.
Vorig jaar werd een SP-voorstel, om de getalsmatige beperking van het aantal evenementen op zondag af te halen, tegengehouden door de coalitie - aangevuld door de ChristenUnie en de PvdA.

De ansichtkaarten-actie, die ook in Rhenen gevoerd wordt, wordt in Veenendaal ook gevoerd. Hier werkt de RMU samen met ChristenUnie en SGP.
PvdA, VVD en D66 voeren juist actie vóór de koopzondag; door middel van flyers met de tekst "De zondag is jouw dag". Dat zij wel het aantal evenementen op zondag beperkt houden, vertellen ze er niet bij...

Wordt vervolgd...

Reactie toevoegen

U bent hier