h

VLEES voor de WOLF...

28 juni 2016

VLEES voor de WOLF...

Foto: SP Veenendaal

Terwijl wethouder Hollander op het gemeentehuis een toelichting aan ondernemers gaf over het besluit rond de koopzondag, deed SP-fractievoorzitter Jan Breur dit bij Stilok Radio in het programma 'Accent'. Het was genomen besluit was zijn alternatief...

"Als je achternagezeten wordt door een wolf, wil je niet  alleen harder lopen. Je wilt dat de wolf stopt je te volgen. Dus dan moet je een stuk vlees toewerpen." Vertelde Breur. Door, in zijn voorstel een uitzondering te maken voor evenementen, heeft het pro-koopzondag-gedeelte van de gemeenteraad zich gecommitteerd aan de norm van zondag, rustdag voor mensen die in een winkel werken.

Door een alternatief besluit te nemen, in plaats van wel of geen wekelijkse koopzondag, is er wat rust ontstaan in de discussie - die nu een voortdurende herhaling van zetten was.

Wat is een evenement?

In de uitzending is ook gesproken over wat precies een evenement is. Tijdens buitenevenementen mag een winkel open op zondag.

"Als er iemand op de hoek van de straat staat te blokfluiten, is dat geen evenement," aldus Breur. "Wat precies een evenement is staat omschreven in het evenementenbeleid en de Algemene Plaatselijke Verordening."

"Het Amateurkunstfestival vindt gedeeltelijk plaats op zondag. Geldt dat als evenement?" Wilde presentator Angela van der Sluis weten.
"Zoals het nu gehouden wordt, is het geen evenement waarbij de winkels open mogen. Dit, omdat alles binnen gehouden wordt," antwoordde Breur. "Maar mocht men bijvoorbeeld besluiten om ook op de Markt een podium neer te zetten, dan zouden de winkels weer wel open mogen."

Bij evenementen die buiten het centrum gehouden mogen worden, zoals de kermis, mogen technisch gesproken de winkels ook open.
"We gaan er echter van uit, dat dit niet aantrekkelijk is voor winkeliers," aldus Breur.

Volgend jaar vind er een evaluatie plaats van deze regeling.

Foto: Jan Breur

Duurzaamheid

Behalve over de zondagsregeling voor winkels, is er in de uitzending ook gesproken over duurzaamheid. In 2035 wil Veenendaal energieneutraal zijn; er moet dan evenveel energie (duurzaam) worden opgewekt, als dat er wordt gebruikt.

In dat kader waren er telefonische interviews met Kees Oskam en Renske Zwart.
Ook de SP heeft zich verbonden aan de ambitie van energieneutraal in 2035.

Foto: SP Veenendaal

Foto: SP Veenendaal

Reactie toevoegen

U bent hier