h

"Stop het patiëntje pesten! Stop het Eigen Risico! Steun het Nationaal Zorgfonds!"

25 september 2016

"Stop het patiëntje pesten! Stop het Eigen Risico! Steun het Nationaal Zorgfonds!"

Foto: SP Veenendaal

Vijf mensen die kabaal maken, krijgen meer voor elkaar dan vijfduizend mensen die lijdzaam toekijken. Dit bleek ook afgelopen zaterdag (24 september), toen een bescheiden zorgoptocht door 't Dorp trok.

Hoewel de opkomst kleiner was dan gehoopt, slaagden de deelnemers erin om flink wat aandacht te trekken voor het Nationaal Zorgfonds. De groep trok van de Oude Kerk, via de Hoofdstraat, naar het Scheepjeshofplein; en weer terug. Ook is er een kleine tussenstop op het Kees Stipplein gemaakt. Onderweg zijn er veel gesprekken gevoerd en flyers uitgedeeld.

De zorgoptocht was een idee van Bert Zitterstein en Toke van de Rovaart.

Duur genoeg

Foto: SP Veenendaal

Foto: SP Veenendaal

SP-fractievoorzitter Jan Breur was gevraagd om de optocht te leiden en de megafoon ter hand te nemen. Hij wist de inzet voor een Nationaal Zorgfonds zonder Eigen Risico in enkele treffende leuzen samen te vatten.

"Stop het patiëntje pesten," scandeerde hij. "Stop de boete op ziek zijn, stop het eigen risico," en "fysio en GGZ in het basispakket!"
Ook refereerde hij met "het leven is al duur genoeg" naar de column van zijn hand, die eerder deze week verscheen. Hierin pleitte hij, behalve voor het afschaffen van het Eigen Risico bij de zorgverzekering, ook nog voor het afschaffen van de Eigen Bijdrage in de WMO. De column is gepubliceerd op de Gemeentepagina en in de Nieuwsbrief van het Kennisnetwerk Thuiszorg. Ook is ze op deze site terug te lezen.

Wat de SP betreft zijn de mensen met een hulpvraag onbehoorlijk hard gepakt door het kabinet Rutte. De partij wil betaalbare zorg voor iedereen, en staat daarom aan de basis van de beweging voor een Nationaal Zorgfonds zonder Eigen Risico.

Het leven is al duur genoeg. Zeker als er wat schort aan je gezondheid. Als je inkomen dan ook nog eens achteruit gaat, zijn extra kosten wel het laatste waar je op zit te wachten.
Jan Breur, "Stop de Eigen Bijdrage"

161.000 handtekeningen

Foto: SP Veenendaal

Dat vele kleintjes één grote maken, blijkt wel uit de hoeveelheid steunbetuigingen die inmiddels binnen zijn. Al 161.000 mensen hebben getekend voor een Nationaal Zorgfonds zonder Eigen Risico.

In de Tweede Kamer is er, gedurende de Algemene Politieke Beschouwingen, maarliefst anderhalf uur gesproken over 'het fonds'. En, hoewel de PvdA er daar toen nog niet aanwilde, hebben de PvdA-leden dit weekend per ledenraadpleging hun partijtop opgedragen om het gesprek aan te gaan met Nationaal Zorgfonds. Ook zij willen af van het Eigen Risico.

Ondertussen gaat de SP gestaag door met het winnen van steun voor het Zorgfonds. Ook in Veenendaal.

Thema-avond

Foto: SP Veenendaal

Wie de zorgoptocht gemist heeft, of gewoon meer wil weten, hoeft niet te vrezen. Aanstaande maandag wordt er verder gesproken over het Nationaal Zorgfonds, op de thema-avond 'Zorg' die de SP dan organiseert.

Hier zullen Tweede-Kamerleden van verschillende partijen hun ideeën voor de zorg uit de doeken doen, ervaringsdeskundigen zullen vertellen hoe het zorgstelsel in de praktijk (niet) werkt, en bezoekers krijgen volop de gelegenheid om vragen te stellen en de discussie aan te gaan.

De thema-avond vindt plaats in 'de Egelantier' (rederijkers 1); tegenover station Veenendaal West. Het gaat van start om 20:00u; de zaal opent om 19:45u. Iedereen is welkom, en de toegang is gratis.

Foto: SP Veenendaal

Stop het patiëntje pesten!
Stop het Eigen Risico!
Teken voor een Nationaal Zorgfonds op nationaalzorgfonds.nl!
Jan Breur

 

Reacties

Je hebt er wat moois van gemaakt Jan.

Dank je, Toke!

Reactie toevoegen

U bent hier