h

Samen voor de verdubbelaar

20 mei 2017

Samen voor de verdubbelaar

Foto: Enna van Duinen

Inzet: een vitale, levendige binnenstad

De verschillen zijn te groot om samen in een kabinet te gaan zitten, maar af en toe is er een momentje van samenwerking mogelijk tussen SP en VVD. Zeker als het om de levendigheid van 't Dorp (alias: de binnenstad) gaat. En dus werd er gezamenlijk een voorstel ingediend, ten behoeve van 'de verdubbelaar'...

Tijdens de bespreking in de raadscommissie bleken VVD'er Dylan Lochtenberg en SP'er Sietse van der Bij aardig gelijkgestemd over de omvang van de verdubbelaar. Dit is een pot met geld, die de gemeente klaar heeft staan om goede initiatieven die het winkelgebied beter op de kaart zetten, een extraatje mee te geven. De initiatiefnemer moet zelf voor geld zorgen; de gemeente verdubbelt het bedrag - zolang er voldoende in de pot zit.

Zowel SP als VVD vonden dat daar best wat meer in mocht zitten. Meer levendigheid, meer evenementen, maken het centrum aantrekkelijker. En dat mag de gemeente best stimuleren.
En dus werden tijdens de commissievergadering van vorige week al de handen in elkaar geslagen. Een pact tot vergroting van 'de verdubbelaar' was geboren.
In de raadsvergadering van afgelopen donderdag hadden ook de PvdA, D66 en Lokaal Veenendaal zich bij het initiatief aangesloten. Het voorstel werd uiteindelijk door 5 partijen ingediend door VVD-fractievoorzitter Dylan Lochtenberg.

Het voorstel behaalde een overweldigende meerderheid. Alleen de SGP stemde tegen. De Staatkundig Gereformeerde Partij vreesde, dat de verdubbelaar ten goede zou komen aan de promotie van de koopzondag...

Pniëlkerk

Ook is er bij de bespreking 'vitale binnenstad' gesproken over het leegstaande pand van de Pniëlkerk. Het pand staat al jaren leeg, onverkocht, en nu wil de gemeente het een opknapbeurt van een miljoen geven ~ in de hoop het pand nu wel exploitabel te maken.

"Wij geloven niet dat er zich ineens een koper aandient als we er een miljoen aan strikken en cadeaupapier tegenaan gooien," aldus SP-fractievoorzitter Jan Breur. "Bovendien: de gemeente is geen klusbedrijf."

De SP was mede-indiener van een voorstel van Lokaal Veenendaal, om dat miljoen er niet tegenaan te smijten, maar gewoon de prijs van het pand te verlagen. De verwachting was, dat ook na de verbouwing, het pand met fors verlies verkocht zou worden. Wat de SP betreft kun je dan beter in een keer je verlies nemen, dan je verlies groter laten worden door met een miljoen te smijten.

Andere partijen ontbeerden dat inzicht; er was geen meerderheid voor het voorstel.

Binnenstad: beleving boven winkelen

Langzaam maar zeker begint het besef te komen dat het traditionele 'winkelcentrum' iets is uit het verleden. Voor je spullen hoef je de deur niet meer uit - die bestel je online. Waarom komt iemand naar de binnenstad? Voor de sfeer. Voor de beleving.
Een geïsoleerd cluster winkels, omringd door een een stel onrendabele parkeergarages, gaat het niet meer redden.

Om die reden wil de SP ook toe naar een meer flexibele vorm van het bestemmen van panden. Een eenzijdige bestemming 'winkel' maakt het moeilijker een pand te vullen - en leegstand is vaker besmettelijk dan tijdelijk. In eerste instantie diende de SP dan ook een motie in, om flexibel bestemmen mogelijk te maken, maar gaandeweg de discussie bleek dat er al enige flexibiliteit mogelijk was. Het gaat wellicht niet zo ver als de SP zou willen, maar de urgentie van de motie was drastisch verminderd.

Breur: "Voor nu trekken we de motie in, maar bij het bestemmingsplan voor het centrum of de uitwerking van de Omgevingswet komen we hier zeker op terug."

In datzelfde kader was de SP mede-indiener van een voorstel van de PvdA, om het verplaatsen van winkels van buiten het centrum naar binnen het centrum te schrappen uit de plannen. Kleinere zaken, zoals hobbywinkeliers en start-ups hebben juist voor een plek buiten het centrum gekozen, omdat het in het centrum te duur is. Die moet je niet naar het centrum willen halen, want dan gaan ze over de kop - en dan heb je helemaal niets.

Ook hier ontbrak het een meerderheid in de gemeenteraad aan visie om in te stemmen.

Stadsstrand

Een groot deel van de discussie over de plannen van het centrum, gingen over het stadsstrand. Een belangrijke trekker van het centrum; maar hoe gaan we ermee verder?

Behouden we het in huidige vorm? Plaatsen we er (nog meer) winkels? Verplaatsen we het theater naar die plek?
En hoe gaan we met de vergunning voor de activiteiten om?

Al met al bleek de discussie over heden en toekomst van Stadsstrand Landjepik een verhaal op zich...

Reactie toevoegen

U bent hier