h

Inbesteding welzijn terug 'op tafel'

13 april 2019

Inbesteding welzijn terug 'op tafel'

Foto: Enna van Duinen

Aanbesteding niet meer enige route

Wethouder Beek gaat bij de opdrachtformulering van het welzijnswerk niet alleen uit van aanbesteding, maar ook inbesteding en quasi-inbesteding zullen serieuze opties zijn. Dit zegde hij afgelopen donderdag (11 april) toe aan de raadscommissie.

Verschillende partijen vroegen hierom. De SP was zelfs boos, omdat een eerdere toezegging op deze opties niet was nagekomen. In plaats van goed in kaart te brengen wat de consequenties van inbesteding (onder brengen in de gemeentelijke organisatie) zouden zijn ten opzichte van aanbesteding (voor een bepaalde periode kopen van een derde), kreeg de gemeenteraad een smoesje voorgeschoteld.

De wens van de SP, om welzijn onder te brengen in de gemeentelijke organisatie, berust niet op ideologische dogma's. Nee, het is gebaseerd op een dure praktijkles.
In 2013 heeft de gemeenteraad besloten om welzijn aan te besteden. Het gevolg was dat Poppodium 'Escape' en Buurthuis 'de Geut' moesten sluiten, verschillende mensen (waaronder, maar zich niet beperkend tot een wethouder) hun baan verloren, en het welzijnswerk lange tijd ontregeld was.

Volgens Wethouder Beek garandeert de nieuwe aanbesteding continuïteit voor de komende vier tot zeven jaar. SP-fractievoorzitter Jan Breur wees erop dat dit in welzijnstermen helemaal geen continuïteit is.
Breur: "Het heeft lange tijd geduurd voordat het welzijnswerk weer haar draai gevonden had, en daarna nog een lange tijd voordat het vertrouwen in de organisatie terug was gewonnen. Welzijnswerk is iets dat echt de lange termijn nodig heeft om te kunnen functioneren."

Zie ook:

Reactie toevoegen

U bent hier