h

Vredesmaaltijd + wandeling op Internationale Dag van de Vrede

10 september 2020

Vredesmaaltijd + wandeling op Internationale Dag van de Vrede

Foto: Jan Breur

Op maandag 21 september is het de Internationale Dag van de Vrede. Vredes intitiatief Veenendaal (ViV) organiseert dan, in samenwerking met Veenendalers Voor Vrede een vredesmaaltijd, met aansluitend een wandeling; de Walk of Peace. De maaltijd begint om 18:30u op het Zwaaiplein; later aanschuiven is mogelijk.

Foto: Jan Breur

Voor de maaltijd wordt iedereen verzocht iets te eten of te drinken mee te nemen; de maaltijd wordt dan gezamenlijk 'gevierd.
"Mooier zou zijn geweest om elkaars eten te delen," aldus organisator Elly Dijkstra van ViV, "maar dat is in deze tijd niet verstandig."
De eigenaars van de broodjeszaak en de viswinkel op het Zwaaiplein zijn zo vriendelijk geweest om hun buitenmeubilair ter beschikking te stellen voor de Vredesmaaltijd.

Foto: AJ Breur

Op het Zwaaiplein ligt de voormalige grens tussen Stichts en Gelders Veenendaal. Deze oude grens tussen de provincies Gelderland en Utrecht is aangegeven met een lijn van blauwe stenen in de bestrating. Er is vroeger veel gevochten over deze grens. Door op deze plek een gezamenlijke maaltijd te houden wordt gesymboliseerd dat Vrede verschil verbindt. Na afloop van de maaltijd is er een Walk of Peace door het centrum van Veenendaal, waarbij op sommige plaatsen even wordt stilgestaan voor een toespraakje, gedicht, her- en overdenking.

Foto: Veenendalers Voor Vrede

21 september is door de Verenigde Naties in 1981 uitgeroepen tot Internationale dag van de Vrede.


Zie ook:

Reactie toevoegen

U bent hier