h

Rellen voorkomen

13 februari 2021

Rellen voorkomen

Foto: SP Veenendaal

Maatregelen effectief... maar ook proportioneel?

Afgelopen donderdag (11 februari) zijn de maatregelen toegelicht die genomen zijn rond de ongeregeldheden die zich vorige maand hebben voorgedaan na de invoering van de avondklok. Dankzij die maatregelen zijn Veenendaal grote rellen bespaard gebleven.
De SP is blij dat er zo kordaat is gehandeld, maar heeft wel vragen bij de proportionaliteit van één specifieke maatregel: de last onder dwangsom.

Een aantal personen is een 'last onder dwangsom' opgelegd. In wezen is dat een voorwaardelijke geldstraf: als ze nog eens over de schreef gaan, wordt hen direct een (extra) boete opgelegd. Aan deze maatregel is geen einddatum verbonden; de personen om wie het gaat hebben zich niet kunnen verdedigen en er is geen rechter aan te pas gekomen.

"Er zijn zorgen in de samenleving," aldus AJ Breur, woordvoerder veiligheid bij de Veenendaalse SP, "over de proportionaliteit van deze maatregel die zonder einddatum en zonder mogelijkheid tot verweer is opgelegd. Daarom vragen wij de burgemeester dit nader toelichten."

Volgens Burgemeester Kats gaat het hier om een preventieve maatregel, om te voorkomen dat iemand opnieuw de fout ingaat. Bovendien zou de maatregel in de toekomst nog eens 'tegen het licht gehouden' kunnen worden.

In de kiem gesmoord...

Foto: SP Veenendaal

Dankzij het noodbevel en de opschaling van de politie zijn er grote rellen in de kiem gesmoord. De politie had tips ontvangen over lieden die op sociale media plunderingen aan het voorbereiden waren. En dankzij een tip van een oplettende pomphouder is er een auto aangehouden, gevuld met materiaal om molotov-cocktails te maken.

Na de ongeregeldheden op de maandagavond, en de in de kiem gesmoorde rellen op de dinsdagavond, lijkt de dreiging uitgeschakeld. De rust in het Veen is wedergekeerd.

Als blijk van waardering voor hun inzet, heeft de SP daags na de geregeldheden dozen met versnaperingen naar verschillende hulpdiensten gebracht.


Zie ook:

Reactie toevoegen

U bent hier