h

Energiestrategie gestrand in Renswoude; Wethouder stapt op

30 juni 2021

Energiestrategie gestrand in Renswoude; Wethouder stapt op

Foto: SP Veenendaal

ChristenUnie stapt uit coalitie

De windturbines die in de Regionale Energiestrategie (RES) gepland zijn tussen Renswoude en Veenendaal, hebben de afgelopen maanden veel stof doen opwaaien. Omwonenden zagen het niet zitten, en kwamen in verzet. Uiteindelijk heeft dit geleid tot het vertrek van Wethouder Sander van 't Foort van Renswoude.
Zijn partij, de ChristenUnie, stapt uit de coalitie aldaar...

Afgelopen maandag, 28 juni, nam de gemeenteraad van Veenendaal een besluit over de RES. Veenendaal stemde weliswaar in met de Energiestategie, maar nam voorstellen aan TEGEN de plaatsing van de torenhoge turbines.
De dag erna, dinsdag 29 juni, zou Renswoude een besluit nemen. Voorafgaand aan de raadsvergadering vond er een stil protest plaats, en konden inwoners online hun mening geven. Rond middernacht nam Renswoude het besluit om de windturbines NIET te plaatsen.
Wethouder Van 't Foort, die de regionale trekker was van de energiestrategie, stapte hierna op.

"Met deze beslissing van de Renswoude raad is mijn positie als regionaal trekker van de RES mijns inziens niet meer geloofwaardig," licht hij toe. "Ik vind het ontzettend jammer dat er juist in mijn eigen gemeente onvoldoende draagvlak is voor het RES bod."

Reactie SP Veenendaal

De SP is blij dat het plan voor de windturbines van tafel is. Het vertrek van Van 't Foort is pijnlijk, maar wat de SP betreft onvermijdelijk.
"Deze situatie gun je niemand," zegt Jan Breur van SP Veenendaal, "maar je moet wel heel naief zijn als je dit niet zag aankomen. De weerstand bij de bewoners was hoog, maar Van 't Foort leek daar niets van te willen weten. Dat heeft hem uiteindelijk de kop gekost."

Hoewel Van 't Foort zijn verlies heeft moeten nemen, gelooft hij nog steeds in 'zijn' windturbines: "Ik heb de overtuiging dat duurzame energie ontzettend nodig is voor de toekomst," aldus Van 't Foort.
De SP is dat met hem eens. Breur: "Verduurzamen is niet langer een optie, maar de enige optie om het noodlot af te wenden."

Over de weg daar naartoe verschillen de SP en Van 't Foort echter van mening. Waar Van 't Foort zijn heil zoekt in windturbines, gaat de SP voor zonnepanelen op daken en in linten langs de snelweg. Onlangs is in de Tweede Kamer een voorstel van de SP aangenomen om zoveel mogelijk daken van zonnepanelen te voorzien. In de Veense gemeenteraad is een voorstel aangenomen om een zonnelint langs de A12 aan te leggen.
"Zonnepanelen zijn minder ingrijpend in de leefomgeving dan windturbines, waar het de afgelopen maanden veel over is gegaan," aldus Breur.

Losse eindjes

Dat de windturbines op de Emminkhuizer Berg nu van de baan zijn, is een mooie overwinning voor de omwonenden in Renswoude en Veenendaal West. SP Veenendaal feliciteerd hen met het behaalde resultaat.
Het vertrek van Wethouder van 't Foort is een persoonlijk drama. SP Veenendaal wenst hem veel sterkte toe.

Maar er zijn nog wat losse eindjes.

Door het opstappen van Van 't Foort en de ChristenUnie, is het College van Burgemeester en Wethouders in Renswoude gevallen. Aanstaande donderdag, 1 juli, komt de Gemeenteraad van Renswoude samen om te spreken over de ontstane situatie.
Welke gevolgen de ontwikkelingen in Renswoude hebben in de rest van de (energie)regio is nog onduidelijk...

WORDT VERVOLGD...


Zie ook:

Reactie toevoegen

U bent hier