h

Aandacht voor brandweer-instructeurs

7 februari 2022

Aandacht voor brandweer-instructeurs

Bijscholingsvergoeding in het gedrang

De SP heeft aandacht gevraagd voor de brandweer.
Dit, omdat er vanuit de brandweer signalen bij de fractie binnenkwamen over onrust. Onrust, over de positie van de instructeurs.

Er zijn plannen om hen geen urenvergoeding meer te geven voor bijscholing. Die bijscholing is echter wel verplicht om instructeur te kunnen blijven.
Om de bijscholing te kunnen doen, moeten de instructeurs - vaak vrijwilligers met een andere baan elders - betaald werk laten schieten, en lopen dus inkomsten mis. Als zij die uren dan niet vergoed krijgen, kan dat ertoe leiden dat zij ervoor kiezen niet langer beschikbaar te zijn als instructeur. Met alle gevolgen voor de brandweer van dien.

De SP vroeg hier aandacht voor tijdens de raadsvergadering van 27 januari, toen de Kadernota van Veiligheidsregio Utrecht werd besproken. Burgemeester Kats gaf hierop aan dat hij niet op de hoogte was van deze situatie, maar dat hij ermee aan de slag gaat.

De onrust over de bijscholingsvergoeding staat niet op zichzelf. De Nederlandse brandweer staat onder grote druk. De brandweer moet steeds vaker uitrukken met minder mensen of met minder materieel. Door Europese plannen om de vrijwilligheid bij de brandweer aan banden te leggen dreigt nu ook een grote leegloop onder vrijwilligers. Wat de SP betreft laten we dat niet gebeuren.
In de Tweede Kamer strijdt Michiel van Nispen voor de belangen van de brandweer - op lokaal niveau doet SP Veenendaal dat.


Foto: SP Veenendaal

Zie ook:

Reactie toevoegen

U bent hier