h

Solidair met Oekraïne (6)

3 april 2022

Solidair met Oekraïne (6)

Foto: SP Veenendaal

Helpende Handen

Deze week sprak President Zelensky de Tweede Kamer toe. Hij vraagt Nederland om hulp. En terwijl Politiek Den Haag daarover steggelt, gaat in het land de hulp gewoon door. Bijvoorbeeld in Veenendaal...

Voor de zesde week op rij stonden de vrijwilligers met de Vredesvlag weer in het centrum. Om de hoop op vrede uit te dragen, en solidariteit te tonen met het Oekraïense volk. Een actie die gestart is vanuit de SP, maar inmiddels breder gedragen - onder andere door Vredes Initiatief Veenendaal.

Veenendaal voor Oekraine

Inmiddels hebben er zich al ruim 140 vrijwilligers gemeld bij het platform Veenendaal voor Oekraïne. En vanwege de grote toestroom van goederen wordt er een tweede pand ingericht voor de opslag. Ook de eerste activiteiten komen van de grond.

Henrieke Zegers van het platform vertelt aan de Rijnpost: "We roepen iedereen op die graag iets wil doen contact op te nemen via veenendaalvooroekraine.nl. Voor de burgerlijke gemeente is het fijn als alle activiteiten van vrijwilligers, kerken, bedrijven en organisaties gebundeld zijn. Dat maakt de communicatie met de verschillende groepen makkelijker en met elkaar bereiken we meer."

Financiering van de oorlog

Foto: SP Veenendaal

In zijn toespraak aan de Tweede Kamer bedankte Zelensky Nederland voor de hulp. Maar hij vroeg ook om alle handel met Rusland te stoppen. En met name als het gaat om brandstof (o.a. gas) is dat een probleem; Nederland is hiervan in grote mate afankelijk. En Rusland financiert daar de oorlog van.

De Nederlandse sancties komen niet echt van de grond. Er zijn wat banktegoeden bevroren, maar er is nog niets gebeurd met de materiële bezittingen zoals huizen en boten van de Russische oligarchen. Andere landen, zoals Italië zijn daarin veel verder. Litouwen is zelfs helemaal van het Russische gas af. Ondertussen kan minister Hoekstra (Buitenlandse Zaken) niet aangeven wat Nederland precies doet om de sancties na te leven.
Tweede-Kamerlid Jasper van Dijk (SP) heeft hierover vragen aangemeld in het Vragenuur.

Ondertussen probeert Poetin zijn greep op de wereld te verstevigen. Vanaf volgende week moet het gas in roebels worden betaald, of de gaskraan gaat dicht...

Wordt vervolgd...

ZIE OOK:

SOLIDAIR MET OEKRAÏNE

  1. Campagne onderbroken...
  2. Stop de Oorlog
  3. T-shirts en de Vredesvlag...
  4. Samen bij de Vredesvlag
  5. Doen wat je kunt...

Reactie toevoegen

U bent hier