h

Volksprotest Amsterdam

14 februari 2023

Volksprotest Amsterdam

Foto: Jan Breur / SP Veenendaal

samen voor energie en pensioen

Steeds meer mensen kunnen hun energierekening niet betalen. Ongeveer 2000 mensen kwamen naar het Volksprotest op het Beursplein in Amsterdam. Op deze symbolische plek, bij de aandelenbeurs, maakten ze duidelijk dat onze energie geen ‘markt’ behoort te zijn en dat de winsten van energiebedrijven niet naar aandeelhouders behoren te gaan maar ingezet moeten worden om de energierekening te verlagen.

Ook een flinke delegatie uit Veenendaal was aanwezig. Onder hen was Jan Breur, die lijsttrekker voor de SP is bij de aankomende verkiezingen voor de Provinciale Staten van Utrecht.

Foto: Baukje Hiemstra / SP Veenendaal

Eerder die week beleefde Breur een succes in diezelfde Staten: een voorstel om de mogelijkheden voor een Provinciaal energiebedrijf te ondezoeken, was met een ruime meerderheid aangenomen.
Voordat onze energiebedrijven werden geprivatiseerd waren deze veelal in handen van gemeenten en provincies. De SP ziet de komende Provinciale Staten verkiezingen dan ook als de volgende kans om zeggenschap over onze energie terug te pakken. Breur's voorstel kan daar een eerste stap voor zijn.

Breur: "We zijn nu afhankelijk geworden van bedrijven die winst willen maken, terwijl het nu juist belangrijk is dat we de energierekening verlagen en zeggenschap krijgen over hoe we schone energie kunnen opwekken."

Foto: SP Provincie Utrecht / SP Provincie Utrecht

Behalve over de energie, ging het Volksprotest ook over de pensioenen. De pensioenwet maakt de toekomst van het pensioen onzeker ~ maar de Eerste Kamer kan deze wet nog tegenhouden. Daar riepen de 2000 mensen op het Beursplein toe op - maar de actie gaat door!

Op 21 februari gaan we om 11:55 (vijf voor twaalf!) de Eerste Kamer laten weten dat het foute boel is. Dat er grote problemen in de wet zitten waar onder andere onze rechters, het College voor de rechten van de mens, grote seniorenorganisaties en vele specialisten voor waarschuwen.

Foto: Baukje Hiemstra / SP Veenendaal


Meer over het volksprotest:

Meer over energie:

Meer over de pensioenen:

 

Reactie toevoegen

U bent hier