h

Franse Gat laat van zich horen

27 juni 2023

Franse Gat laat van zich horen

Foto: SP Veenendaal

Masaal protest tegen nieuwbouwplannen

In drommen kwamen de bewoners van het Franse Gat naar het gemeentehuis. Zelfs een heuse tractor verscheen op het Raadhuisplein. De Franse Gatters protesteerden tegen de sloop- en nieuwbouwplannen voor de wijk; zij vonden de SP aan hun zijde.

Op 26 juni vergaderde de gemeenteraad over deelplannen 1 en 2 van het Franse Gat. Over deelplan 3 wordt pas later een besluit genomen, en wat betreft de bewoners en de SP is dat een belangrijke zwakke plek in het plan. Het Franse Gat wordt niet in integraliteit bekeken, en de ruimte om te schuiven in het hele plangebied verdwijnt op het moment dat er al twee van de drie delen vastgelegd zijn.

Ook betreurt de SP dat er gekozen wordt voor sloop in plaats van renovatie. Renovatie is een stuk duurzamer omdat het heel veel sloopafval scheelt. Bovendien worden woningen bij renovatie minder lang aan de woningvoorraad onttrokken.

Van de vele woningen die in het Franse Gat worden bijgebouwd, komt er qua sociale huur niets bij. De belofte dat de hogere huurprijs wordt gecompenseerd met lagere energielasten, waardoor het totaal van de woonlasten gelijk blijft om minder wordt, acht de SP niet realistisch.

Foto: SP Veenendaal

Dit alles was voor de SP reden om tegen het raadsvoorstel te stemmen.

Voorstellen

SGP en anderen dienden een motie in, waarin werd stilgestaan bij de waterhuishouding van de wijk. Hoewel de SP nog niet vermeld was in de gepubliceerde versie van het voorstel, heeft SP-leider Jan Breur deze wel mede-ondertekend. De motie is aangenomen door een meerderheid.

Verschillende partijen vroegen ook aandacht voor de participatie. Want als er 77 zienswijzen zijn ingediend, en er is een massale toeloop van mensen naar het gemeentehuis, dan kun je niet met droge ogen beweren dat het is goedgegaan. Uiteindelijk was het de ChristenUnie die een motie indiende om de derde trede van de participatietrap te hanteren als deelplan 3 wordt gemaakt. Ook deze motie kon rekenen op een meerderheid.

Foto: SP Veenendaal

Dat er iets gedaan moet worden in het Franse Gat is voor de SP al jaren duidelijk. Dankzij de SP is het achterstallige onderhoud in de wijk in 2016 aan het licht gekomen. Maar de manier waarop het nu gebeurt, grootscheepse sloop, is wat de SP betreft niet de juiste manier. En je hebt maar één keer de kans om het goed te doen.
Nu het raadsbesluit over de eerste twee deelplannen is genomen, ligt die kans achter ons...


Zie ook

Reactie toevoegen

U bent hier