h

Een uitstapje naar de buren

2 december 2016

Een uitstapje naar de buren

Op uitnodiging van de afdeling SP afdeling Ede  ging een vrolijk drietal met de auto die kant op (Baukje, Erik, Toke). Nu had  afdeling Ede een avond over het Nationaal Zorgfonds.

Namens de landelijke SP kwam Sandra Beckerman haar verhaal houden, maar eerst was daar koffie/thee; voor de liefhebbers een speculaasje erbij, een kennismaking met de Voorzitter en Dennis. Binnen de gezellige ruimte stonden voor de ruim 40 gasten tafels en stoelen klaar,op de tafels de bekende folders en flyers, met daarnaast bakjes strooigoed.

Nadat apparatuur en scherm in orde was bevonden, ging Sandra van start met de basis van het Nationaal Zorgfonds, filmpjes van internet met de cabaretiers over medicatie, het uitkleden van de basis zorg of goedkopere medicatie in de vorm van een reusachtige capsule tegen hooikoorts (niet voor Oraal gebruik). Veel gelach om ons heen.

Daarna kwam een patiënt aan het woord, hartinfarct. Zijn vrouw ernstig ziek met een herseninfarct,die hij thuis de nodige zorg moest geven, zelf werkloos geworden en definitief hartpatiënt. Omdat hij zijn vrouw na verloop van tijd niet meer thuis kon verzorgen, is zij opgenomen in het verzorgingshuis, waardoor er nu 2 huishoudens zijn. Beiden zijn na 3 maanden hun eigen risico al kwijt, plus hoge kosten voor het verzorgingshuis. Bij de kosten wordt wel gekeken naar wat er maandelijks binnenkomt, maar niet naar de uitgaven, zodat er geen recht is op zorgtoeslag etc. Dat geeft te denken!

Daarna kwam de fysiotherapeute aan het woord over zorgmijders en de administratie! Kon mevrouw eerst volstaan met kennismaking en vragen naar de klachten, nu moet mevrouw eerst de hele papierhandel doornemen; elke zorgverzekeraar is anders Is patiënte chronisch ziek, staat deze op de lijst bij de zorgverzekeraar, heeft mevrouw al 20 behandelingen zelf betaald; daarna komt ze pas voor vergoeding in aanmerking. Treurige gevallen zijn er ook, een jonge man na verkeersongeval moest geopereerd, maar voor revalidatie/fysiotherapie was hij niet verzekerd, want jonge mensen zijn toch nooit ziek? Dan hoef je je ook nergens voor te verzekeren, alleen voor de basis! Nadat familie betaald had voor de behandelingen, dachten ze het vergoed te krijgen. O, nee, het eigen risico was nog niet verbruikt, dus moest eerst dat aangesproken worden. Wat ook aan de orde kwam, dat er nu mensen komen met klachten die al een poosje bestaan, met oefeningen die thuis gedaan kunnen worden ,waar geen Fysiotherapie voor nodig is, maar mensen zeggen dan: ik heb betaald dus ik heb er recht op? Dat is dan een moeilijke afweging voor de Fysiotherapeute.

Als laatste kwam de chirurg aan bod. Hij hield een boeiend betoog; haalde de WHO  erbij: "Wat is gezondheid" (Een lichamelijk,geestelijk en sociaal welbevinden van de mens). Zo zijn er maar weinig mensen die volgens de WHO echt gezond zijn. Hij gaf nog een voorbeeld van een casus over verspilling in de zorg: Een patiënte die na 2 jaar voor verwijdering van een plaat uit haar been (na een gecompliceerde operatie) naar een ander ziekenhuis zou moeten, bv. naar Breda of naar Nijmegen. Wachtlijsten van ½ tot 2 jaar, en niet naast de deur. Deze ziekenhuizen weigerden ook; de plaat is in Ede in het ziekenhuis geplaatst, haal hem er daar ook maar uit.

Ook hij was hevig voorstander van het Nationaal Zorgfonds!
Net zoals 225.000 anderen!

Foto: SP Veenendaal

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier